A fost descoperit un nou organ în sistemul digestiv uman

03 Ian 2017

Dacă vă închipuiați că medicina a ajuns să cunoască pe deplin ființa umană din punct de vedere anatomic, după atâtea secole de cercetări, vă înșelați!

  • A fost descoperit un nou organ în sistemul digestiv uman

În urma rezultatelor unui studiu al cercetătorilor de la University Hospital Limerick se poate concluziona că în abdomen s-a definit un nou organ anatomic: mezenterul sau, pe românește, prapur.

Mezenterul este o membrană a peritoneului care învelește și fixează organele digestive de peretele posterior al abdomenului. și în care se găsesc vase sangvine și limfatice, nervi și ganglioni limfatici. 

După cum se vede din imagine, până în acest moment anatomia considera că fiecare organ aflat în abdomen are propria sa membrană care îl fixează de peretele abdominal, mezenterul fiind structurat în cinci părți componente.

Utilizând mijloace de microscopie complexe, cercetătorii irlandezi au demonstrat că de fapt mezenterul este un întreg, fără discontinuități.

"Descrierea anatomică a mezenterului, ce datează de mai bine de 100 de ani este incorectă. Acest organ este departe de a fi fragmentat și complex, ci este o structură simplă și continuă", a declarat profesorul J Calvin Coffey, conducătorul studiului.

Cercetătorii cred că această descoperire, minoră în aparență, poate conduce la o mai bună înțelegere și un tratament mai eficace al bolilor abdominale și ale sistemului digestiv

SHARE