O româncă, pe cale de a crea un vaccin inovator în lupta împotriva cancerului - video

03 Dec 2017

Neuro-oncologul Daniela Bota şi echipa sa de la universitatea din Irvine, California sunt foarte aproape de a crea un vaccin inovator care va trata unele dintre cele mai agresive forme de cancer la creier.

  • O româncă, pe cale de a crea un vaccin inovator în lupta împotriva cancerului - video

Prof. dr. Daniela Bota, cercetător şi specialist în neuro-oncologie. A plecat din ţară în anul 1997, imediat după absolvirea facultăţii, evident, de la condiția oricărui tânăr care știe, vrea, dar nu are cum să facă cercetare în România, din lipsa resurselor necesare unei astfel de activități. În SUA şi-a susținut doctoratul în biologie moleculară, apoi a făcut rezidenţiatul în neurologie.

”Este Ziua Recunoştinţei, trebuie să mă duc să gătesc curcanul. Azi îi mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns în America şi pe 1 decembrie ne gândim ce frumos a fost că ne-am născut în România”, spune Prof. dr. Daniela Bota.

În acel moment erau mai puţin de 150 de neuro-oncologi în Statele Unite şi abia se trasau standardele în acest domeniu medial, a simțit că e cazul să se superspecializeze.

Medicul român şi echipa ei finalizează studiile pentru un vaccin experimental - o formă de imunoterapie - care ar putea dubla speranţele de supravieţuire ale pacienţilor cu tumori cerebrale. .

”Ce facem noi este să prelevăm tumora în timpul operaţiei, să o descompunem în proteine şi fragmente de membrană şi, printr-un proces destul de elaborat, să creăm cu ajutorul  acestei tumori un vaccin”, declară Prof. dr. Daniela Bota, pentru Digi 24.

La un singur vaccin sunt folosite celule prelevate din tumorile a patru pacienţi bolnavi de cancer, inclusiv de la cel care primeşte tratamentul.

Medicii încearcă să vadă spre ce fel de mutaţii se va îndrepta tumora. Astfel, organismul învaţă să recunoască tumora canceroasă şi să o respingă, în momentul în care aceasta începe să se dezvolte din nou, după operaţie.

Simt pentru România o mare dragoste. Şi o mare dorinţă de a mă întoarce înapoi la momentul potrivit la care îmi voi putea aduce cercetarea clinică la noi acasă şi speranţa că în 10 sau 20 de ani o să fie un loc în care mulţi dintre doctorii care practică în Statele Unite, mulţi dintre ei de vârsta mea, se vor întoarce acasă”, spune Prof. dr. Daniela Bota.

SHARE