De ce românii pierd mai des lupta cu cancerul decât ceilalți europeni

07 Feb 2018

Potrivita datelor statistice furnizate de Eurostat, România se află pe locul al nouălea, în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer şi pe locul întâi în topul ţărilor cu cele mai multe decese survenite în urma cancerului de col uterin.

  • De ce românii pierd mai des lupta cu cancerul decât ceilalți europeni

Datele îngrijorătoare sunt explicate de medicii oncologi prin faptul că maladia este depistată tardiv, în condiţiile în care românii nu fac controale regulate şi amână consultul medical până în momentul în care simptomele devin insuportabile. 

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul de plămâni şi cel de sân fac cele mai multe victime: 27,3% dintre bărbaţii români care îşi pierd viaţa din cauza afecţiunilor oncologice suferă de cancer la plămâni, în timp ce cancerul de sân ucide, anual, 17% dintre femei. În total, aproximativ 50.000 de români pierd, în fiecare an, lupta cu această boală necruţătoare.

”Toate aceste afecţiuni pot fi prevenite sau depistate în fază incipientă, caz în care protocoalele de tratament pot avea efecte maximale. Dau câteva exemple: 98% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite, chiar dacă boala nu dă niciun simpotom, în faza incipientă. În ceea ce priveşte cancerul la sân, rata de vindecare este de 95%, atunci când este depistat timpuriu. De aceea, este vital să mergem la doctor astăzi, dacă vrem să ne bucurăm de ziua de mâine”, subliniază Cristian Barbu, creatorul Docbook, o aplicaţie prin care se pot face programări la medic direct de pe telefon sau tabletă. 

El a mai anunţat că, în acest context, Docbook a lansat campania ”Prevenţia salvează vieţi!”, prin care va oferi pacienţilor peste 500 de controale şi investigaţii gratuite, în 10 clinici din Bucureşti.

Astfel,în perioada 5-12 februarie 2018, vă puteţi programa pentru ecografii mamare, mamografii, consultaţii ginecologice, consultaţii gastroenterologie, consultaţii dermatologice, consultaţii prostată, teste Papanicolau, consultaţii senologice. 

Programările gratuite se pot face prin intermediul aplicaţiei, direct de pe telefon, tabletă sau calculator. 

SHARE