Cinci sfaturi despre când trebuie să dăm copilul la grădiniță

30 Aug 2016

În ultimii ani, înregimentarea copilului la vârste cât mai fragede la grădiniță a devenitt o adevarată isterie. Până și mamăile din parcuri știu, de la nurori și gineri, că odrasla lor trebuie să învețe să socializeze de la vârsta de doi ani și musai să învețe engleză, germană intensiv, să nu rămână copilu’ un mototol necomunicativ.

  • Cinci sfaturi despre când trebuie să dăm copilul la grădiniță

Problema mare este că nu toți copiii sunt construiți după același tipar: unii acceptă să meargă la grădiniță, după câteva zile de acomodare, alții se împotrivesc categoric acestei înregimentări, ajungând la tulburări de somn și apatie. Iar metoda bine cunoscută: las’ că plânge o lună și-i trece este, de cele mai multe ori, o experiență traumatizantă. E ca și cum pe voi, adulții, v-ar lua cineva de mânecă și v-ar forța să munciți într-un loc pe care il detestați. N-o să plângeți, că sunteți oameni în toată firea, dar știți că n-aveți șanse de scăpare, și că veți merge acolo zilnic, doar pentru că “așa e bine. Gândiți-va bine, o să vă treacă depresia într-o luna?

1. Un părinte cu adevarat grijuliu și atent la educația copilului iî va da la grădiniță doar în momentul în care cel mic va fi pregătit pentru această experiență. Dacă, după caâteva zile de participare la ore, el are coșmaruri, devine supărat, apatic, amânați experiența pentru anul următor.

2. NU plecați urechea la toate sfaturile venite din partea persoanelor “binevoitoare”: există adulți bine poziționați în ierarhia socială, care n-au fost o zi la grădiniță, după cum sunt și persoane interiorizate cărora grădinița nu le-a dezvoltat dorința de a socializa sau de a deveni lideri de echipă.

3. Indiferent de grădiniță, particulară sau de stat, activitățile sunt cam aceleași și le puteti face și acasă, voi, bunica, bona sau cu cine lăsati copilul. Vreți engleza? Un profesor care să-l învețe separat aceasta limbă costă mai puțin decât plata lunară a unei grădinițe.

4. Chiar dacă nu aveți cu cine lăsa copilul și grădinița este singura soluțe, neapărat trebuie să ștțti că, în primul an de grădiniță, copilul va fi mai mult răcit și va sta mai mult acasă. Triebuie să vă așteptați cam la vreo zece viroze zdravene pe an, în procesul de consolidare a imunității, spun pediatrii.

5. Atunci când alegeți o grădiniță particulară, asigurați-vă că educatorii chiar au vocație pentru această profesie, ascultați cu atentțe ce va spune copilul, vizitați bucătăria, sala de mese, toaletele.

SHARE