Studiu! Daca esti creativ, esti mult mai predispus sa te imbolnavesti de schizofrenie

10 Mai 2018

Cliseul cu “geniile sunt extrem de nefericite” poate fi adevarat, in lumina unui studiu publicat de British Journal of Psychiatry, care arata ca 90% dintre oamenii foarte creativi sunt cu 90% mai expusi riscului de a fi bolnavi de schizofrenie, comparativ cu restul populatiei. Exista exemple nenumarate de artisti geniali, care au avut mari probleme psihice, incepand cu Vincent Van Gogh si terminand cu Wolfgang Amadeus Mozart. De-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe studii in care a fost dezbatuta aceasta problema, dar acesta este primul care are o concluzie clara.

  • Studiu! Daca esti creativ, esti mult mai predispus sa te imbolnavesti de schizofrenie

Cercetatorii de la King’s College London au urmarit fisele de sanatate ale tuturor locuitorilor Suediei, care contine informatii despre 4,5 milioane de locuitori.

Ei au cautat cu precadere datele privind studentii de la universitatile cu profil artistic, cum ar fi arta dramatica sau belle arte, sa vada cati dintre ei au fost spitalizati din cauza unor afectiuni psihice. Rezultatele au fost uluitoare: studentii “artisti” sunt cu 90% mai predispusi sa se imbolnaveasca de schizofrenie, in special in jurul varstei de 20 de ani. 39% dintre ei, comparativ cu restul populatiei, pot fi depresivi si 69% sunt mai expusi riscului de a fi internati cu tulburare bipolara.

Din pacate, nu se stie de ce creativii sunt mai afectati de tulburari psihice. Seful echipei de cercetare, James McCabe, crede ca este vorba de modificari genetice: “Oamenii extrem de creativi alatura cu usurinta concepte la care ceilalti nici nu se gandesc, cum ar fi spre exemplu sa asociezi in minte culoarea vestimentatiei unei persoane si o conspiratie de tip MI5 sau orice serviciu secret de pe lumea asta”, a declarat el.

SHARE