Sunt indulcitorii un pericol pentru sanatate? Doctor Mihaela Bilic: ‘Cancerul a ajuns să fie acuzația preferată a tuturor intoxicărilor mediatice’

16 Iul 2018

Exista nenumarate articole pe internet in care se vorbeste despre cat de mare este pericolul de a te imbolnavi de cancer, daca folosesti indulcitori in loc de "traditionalul" zahar. Asa cum ne-a obisnuit, doctor Mihaela Bilic spune lucrurilor pe nume. Domnia sa afirma ca este vorba de intoxicari mediatice, pentru ca nu cumva oamenii sa se elibereze de dependenta de zahar.

  • Sunt indulcitorii un pericol pentru sanatate? Doctor Mihaela Bilic: ‘Cancerul a ajuns să fie acuzația preferată a tuturor intoxicărilor mediatice’

"Nu știu altii cum sunt, insa mie nu-mi place apa, niciodata nu mi-e sete si intotdeauna am făcut un efort propunându-mi sa beau acest lichid incolor, inodor, insipid si transparent. Probabil ca mine sunt mulți. Si nici zahar nu mănânc, decât foarte rar. Probabil ca mine sunt mulți, măcar daca ne gandim la persoanele cu diabet sau la cei care țin cură de slăbire☺️
Atunci, pentru ăștia ca mine, trebuie să existe alte forme de lichid, mai "gustoase": ceai, cafea, lapte, ciorbă sau suc. Iar când spun "suc", desigur mă refer la limonadă neîndulcită si bauturi racoritoare cu îndulcitori. Da, acei îndulcitori de care fuge toată lumea, pentru că, se spune, fac cancer.

Ei bine, asta cu cancerul a ajuns să fie acuzația preferată a tuturor intoxicărilor mediatice. Când vrem sa aruncăm o umbră de îndoială asupra unui produs, nimic nu e mai simplu decât sa spunem ca ar putea provoca cancer...si gata, nu mai trebuie demonstrat nimic! Nimeni însă nu se gândește ce interese se află în spatele acestor campanii de dezinformare. In acest caz particular, cel al îndulcitorilor de sinteză, e vorba de industria zahărului ei sunt îngroziți de ideea că, Doamne ferește, consumatorii ar putea folosi îndulcitori si, Doamne ferește, s-ar putea elibera de dependența de zahăr.

Așa trebuie văzuți îndulcitorii, fie ca e vorba de zaharină, aspartam sau sucraloză, ca niște ajutoare în lupta împotriva zahărului. Pentru ca atunci când bei produse cu îndulcitori glicemia nu crește, nu există secreție de insulină, creierul e satisfăcut de gustul intens dulce iar nevoia de zahăr scade de la zi la zi. Indulcitorii sunt soluția de a scăpa de dependența de zahăr fără luptă si fără abținere! Cu ajutorul lor te poți detașa, poți privi indiferent o prăjitură sau chiar poți simți o ușoară senzație de greață la gândul unui desert- exact ca plasturele de nicotină folosit ca ajutor în cazul celor care vor să scape de dependența de fumat. 

Profesorul de psihiatrie Bernard Waysfeld, ale cărui cursuri am avut onoarea să le urmez, spunea despre îndulcitori că sunt un produs IMORAL: obținem plăcerea pentru gustul dulce, fără a trebui să plătim niciun preț pentru asta. Si tot el spunea ca societatea nu tolerează produsele imorale, așa ca vom asista la o campanie susținută de denigrare a lor. Pentru cine pleacă urechea la bârfe si acuzații nefondate...

Francezii sunt cei mai mari consumatori de îndulcitori de sinteză si asta se vede pe silueta lor si în rata scăzută de boli cardiovasculare si diabet. In magazinele din Franța există zeci de produse cu îndulcitori, toate băuturile răcoritoare si iaurturile cu fructe au si varianta cu îndulcitori. La noi oferta este limitată pentru că, spun producătorii, piața nu este pregătită. Daca prin "pregătire" se înțelege neinformată si needucată, este adevărat! Dar mi se pare nedrept ca pentru o minoritate a populației, care are diabet sau este la dietă, să nu existe opțiuni. De curând am observat existența unui suc cu grapefruit și îndulcitori și am mai observat că raftul din supermarket unde acesta este prezent este mai mereu gol- deci "piața" nu este atât de nepregătită cum cred producătorii.

In Franța iaurtul cu fructe si îndulcitori este recomandat de medici ca fiind desertul perfect pentru cei ce vor să elimine zahărul din alimentație. Si tot acolo, băuturile cu îndulcitori sunt consumate pe post de anorexigen, pentru ca funcționează, chiar taie pofta de mâncare☺️ Din păcate îndulcitorii nu pot fi folosiți decât in produsele lichide sau semilichide, dar chiar si așa e suficient, câteva pahare de suc cu îndulcitori te pot face să uiți și de foame și de pofta de dulce. Vive la France!" a scris doctor Mihaela Bilic.

SHARE