Tânăr de 29 de ani, deși a reușit să strângă banii pentru transplant, a fost ucis birocraţia statului

03 Iul 2018

Tânărul  Călin Farcaş putea fi salvat doar de un transplant de plămâni. Era singura lui şansă, boala ajungând într-un stadiu terminal. Doi ani a aşteptat operaţia salvatoare, însă lipsa unui acord al ţării noastre cu Eurotransplant i-a răpit şansa să trăiască. Aseară, Călin Farcaş s-a stins la Institutul Marius Nasta din Capitală.

  • Tânăr de 29 de ani, deși a reușit să strângă banii pentru transplant, a fost ucis birocraţia statului

Călin Farcaş avea 29 de ani şi a aşteptat mai bine de doi ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. 

Un an întreg a aşteptat ca medicii români să-i pună un diagnostic, apoi, o altă jumătate de an, ca Direcţia de Sănătate Publică Braşov să-i răspundă dacă statul român îl poate ajuta să facă operaţia salvatoare în străinătate.

Cazul lui Călin Farcaş a devenit cunoscut în luna aprilie când, în scaunul cu rotile şi cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov cerându-și dreptul la viaţă și accelerarea procedurilor de transplant pulmonar din România. 

”Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate. Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, spunea atunci Călin. 

Tânărul a încercat să se trateze în străinătate, dar cele mai multe clinici l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord încheiat cu Eurotransplant. 

A reuşit să strângă 200.000 de euro pentru transplant, dar în lipsa acordului menționat, operaţia nu se putea face în Europa.

În cele din urmă, s-a găsit o soluție în India, dar până la finalizarea tuturor actelor necesar. Călin a pierdut lupta cu viaţa aseară, la doar 29 de ani. 

Later edit. Este de precizat că unele surse precizează că refuzul de a efectua o operație de transplant în cazul lui Călin Farcaș ar fi fost motivat de clinicile din străinătate de faptul că organismul acestuia nu ar fi făcut față unei operații.

SHARE