Tatament inovator pentru cancer, în faza de testare pe oameni

02 Dec 2017

Un nou tratament pentru cancer, bazat pe prelevarea unor celule de la pacienții care au depășit boala, va fi testat anul viitor.

  • Tatament inovator pentru cancer, în faza de testare pe oameni

În dezvoltarea acestui tratament au fost folosite neutrofile - un tip de leucocite cu rol esential în apărarea antiinfecțioasă primară. Atunci când un microb pătrunde în organism, țesuturile lezate secretă chemotactice, care indică neutrofilelor locul atacului. Foarte mobile, neutrofilele ajung rapid în  zona infectări, cu rolul de a fagocita microbii si a-i digera, eliberând local și factorii de inflamație.

Testele anterioare au indicat faptul că prezenţa în număr mare a neutrofilelor ar fi motivul pentru care organismele anumitor persoane resping celulele canceroase.

Plecând de la această idee, specialiştii au prelevat neutrofile de la supravieţuitorii bolii, le-au multiplicat de milioane de ori şi le-au injectat bolnavilor cu cancer.

Celulele nu vor fi respinse de corpul primitorului, pentru că trăiesc numai cinci zile şi dispar înainte ca sistemul imunitar să-şi facă treaba, dar vor avea destul timp să-şi îndeplinească misiunea: aceea de a omorî celulele canceroase.

După mai multe experimente reuşite pe şoareci, anul viitor vor începe primele teste pe oamenii care suferă de cancer pancreatic, una dintre cele mai letale forme.

Reprezentanţii companiei britanice care gestionează tratamentul spun că pacienţii vor primi medicaţia doar o dată pe săptămână, timp de 5-6 săptămâni. Şi scopul lor final este să construiască prima bancă de neutrofile din lume.

SHARE