Țigările IQOS, la fel de nocive pentru sănătate precum cele obișnuite!

16 Ian 2018

Noile ţigări electronice, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc la temperaturi înalte, conţin de patru ori mai multă nicotină decât ţigaretele obişnuite şi reprezintă la rândul lor un adevărat pericol pentru sănătate.

  • Țigările IQOS, la fel de nocive pentru sănătate precum cele obișnuite!

Noua perspectivă asupra țigărilor IQOS derivă dintr-o analiză a specialiștilor făcută compușilor chimici de reacție, ale căror raportări sunt impuse producătorilor din industria tutunului printr-o directivă europeană.

Prezentat ca fiind mai puţin nociv pentru sănătate, dispozitivul electronic IQOS atrage ca un magnet interesul fumătorilor care susţin că vor să se lase de acest viciu, avertizează medicii. 

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine scotea la iveală că noile ţigări electronice care încălzesc tutunul conţin chimicale care pot cauza cancer, arată Reuters. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că este nevoie de studii suplimentare care să analizeze ce se petrece în organism odată ce un fumător apelează la un astfel de dispozitiv. Sfatul lor a fost acela de a suspenda folosirea ţigărilor electronice până când se vor face studii care să demonstreze că aceste dispozitive nu produc efecte pe termen lung asupra sănătăţii consumatorilor.

”Sunt suspiciuni că în fumul pe care îl inhalează consumatorii sunt cantităţi de nicotină de trei-patru ori mai mari decât în fumul pe care îl produce o ţigară obişnuită. Industria tutunului merge pe conceptul că dacă tutunul nu e ars, el nu e toxic şi, deci, protejează plămânii, ceea nu e adevărat.

E un produs nou, pe care noi, ca oameni de ştiinţă, nu-l putem contesta punctual până când nu avem nişte studii. Până când nu ştim exact ce substanţe conţine, ştim doar că are foarte multă nicotină, care este cardio-toxică”, a declarat, pentru cotidianul Adevărul, medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat din Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit acesteia, dispozitivele tip IQOS sunt văzute de fumători ca o cale de mijloc. „Sunt persoane care au început să consume astfel de ţigări pentru că este ţigara mai mică. Dar asta nu înseamnă că e mai puţin toxică. Noi le recomandăm oamenilor să se lase de fumat, nu să treacă de pe ţigări obişnuite pe astfel de dispozitive.

E aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Segmentul celor care îşi cumpără aşa ceva este în creştere. Practic, fumătorii ştiu că îşi fac rău, dar nu sunt pregătiţi să renunţe complet la nicotină şi, atunci când le prezinţi o cale de mijloc, apelează la ea. Ca orice produs care conţine nicotină, afectează activitatea cardiacă iar în România nu ne jucăm cu aşa ceva”, a completat medicul pneumolog. 

La rândul său, profesorul Miron Bogdan, penumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală, susţine că întreaga comunitate medicală e împotriva acestor dispozitive electronice despre care se cunosc prea puţine lucruri, dar care câştigă teren datorită vidului legislativ şi al publicităţii agresive care nu este interzisă prin lege, cum e în cazul ţigaretelor obişnuite. 

”Aceste dispozitive întreţin dependenţa la nicotină. În contextul unei societăţi în care adicţia la nicotină este atât de prevalentă, promovarea acestor dispozitive nu este decât o manevră prin care se încearcă adormirea vigilenţei medicilor clamând înlocuirea. Dar în spate ascunde, de fapt, întreţinerea unei mase de toxicomani de nicotină”, a explicat profesorul Miron Bogdan. 


 

SHARE