Afte, herpangine, enterovirusuri, etc. Cum trecem de epidemiile de vară cu bubițe în gurițe

30 Iul 2018

Vara este perioada taberelor scolare, a vacantelor petrecute la bunici, a jocurilor in fata blocului si a fructelor mancate direct din pom sau din sacosa mamei. Intr-un cuvant, este perioada in care igiena deficitara duce la declansarea celor mai multe boli care au drept simptom vezicule si ulceratii in cavitatea bucala.

  • Afte, herpangine, enterovirusuri, etc. Cum trecem de epidemiile de vară cu bubițe în gurițe

De vina sunt de cele mai multe ori enterovirusurile sau virusurile Coxsackie. Afecţiunile cutaneo-mucoase produse de virusurile coxsackie sunt reprezentate la nivelul mucoasei de herpangină, iar la nivelul pielii de boala ”mână-picior-gură“. La fel de frecvent întâlnite sunt şi aftele, care afectează, în general, mucoasa gurii.

Herpangina de vara si toamna

Este o boala cu contagiozitate mare starnind deseori epidemii in gradinite. Herpangina este o afectiune produsa de virusul Coxackie de tip A, care determina aparitia de vezicule si ulceratii la nivelul cavitatii bucale si al faringelui. Herpangina mai poate fi cauzata de contactarea virusului Coxackie de tip B sau de ecovirusuri, in situatii mai putin intalnite. Boala poate fi tratata similar cu o raceala de origine virala si poate sa apara izolat si la adolescenti sau rareori adulti. 

Perioada de incubatie este de aproximativ 4 zile. Ulterior apar febra, cefaleea, dureri abdominale, varsaturi, leziuni la nivelul mucoasei bucale de tipul unor vezicule dispuse pe un fond eritematos (roseata) la nivelul palatului moale, luetei (omusorului) si amigdalelor. Ruptura veziculelor duce la ulceratii mari. Tratamentul este suportiv deoarece de obicei simptomele sunt usoare sau moderate si leziunile se vindeca spontan dupa 3-5 zile.

Boala mana-picior-gura: de primavara si vară 

Agentul etiologic este tipul A de virus Coxsackie. Afecteaza predominent copiii in varsta de pana la 5 ani, cu incidenta crescuta in primavara si vara. Este o infectie virala cu o contagiozitate mare.

Leziunile debuteaza la nivelul mucoasei cavitatii bucale cu vezicule dureroase, a caror ruptura duce la formarea de ulceratii (leziuni ale pielii sau mucoasei). Elementele sunt dispuse predominant la nivelul valului palatin, limba, mucoasa obrajilor.  Mai multe despre acest subiect puteti citi aici

Aftele

Aftele constau în leziuni ulceroase, dureroase, recidivante, care afectează, în general, mucoasele şi extrem de rar pielea. Aftele debutează cu mici vezicule localizate pe mucoasa bucală, buze, limbă, vălul palatin. Veziculele au o durată de viaţă scurtă, fiind înlocuite la un moment dat cu ulceraţii rotunde sau ovalare. În cele mai multe cazuri, aftele apar puţine la număr (una sau cel mult trei), dar pot fi şi numeroase, în acest caz însoţindu-se de febră şi adenopatie submaxilară.
Vindecarea se produce în 5-10 zile, fără cicatrice. Boala poate recidiva în special la copiii de vârstă şcolară şi la adolescenţi. 

Dificultati la hranire

Atat in cazul herpanginei si al bolii mana-picior-gura cat si in cazul aftelor bucale, din cauza veziculelor ce apar pe limbă și cerul gurii, pacienții resimt dureri atunci când se hrănesc. De aceea, alimentația în perioada de stare trebuie să fie semisolidă si preponderent lichidă, deoarece apar acele dificultăți de înghițire. Se vor evita alimentele solide, uscate, reci sau fierbinți. Preferabil ceaiuri, compoturi, apă plată, supe, sucuri de fructe, budinci, piureuri de legume, carne fiartă.
Există cazuri în care nici măcar apa nu este tolerată, îndeosebi în cazul copiilor. 

După cum bine se știe, copiii resimt mai acut orice inflamație la nivelul gurii și gâtului, fiind mult mai dificilă comunicarea cu aceștia. De aceea, în unele cazuri copiii refuză lichidele administrate pe cale bucală, existând într-adevăr riscul de deshidratare. În aceste situații, părinții trebuie să apeleze de urgență la serviciile unităților medicale de specialitate pentru instituirea unor măsuri de rehidratare – perfuzii endovenoase de reechilibrare hidroelectrolitică (perfuzii cu glucoză, ser fiziologic etc.).

In toate aceste cazuri, tratamentul este de tip suportiv si se concentreaza in primul rand pe calmarea durerii din cavitatea bucala in asa fel incat bolnavul sa se poata alimenta.

Spray-ul ANTIVIRAL conține o combinație de extracte naturale din scoarță de stejar și rădăcină de lemn dulce care calmează iritația mucoasei bucale și ajută la regenerarea acesteia. Scoarța de stejar are un efect antiinflamator, astringent și antiviral, în timp ce rădăcina de lemn dulce inhibă aderența virală. În plus, dexpanthenolul din compoziția spray-ului stimulează cicatrizarea și vindecarea mucoasei bucale, astfel durerea este calmata iar copilul se poate alimenta. 

Parinti, nu uitati ce este mai important: atentie la igiena!!!
- spalatul mainilor dupa schimbarea scutecelor sau dupa ce se vine in contact cu tegumentul cu leziuni poate scadea transmiterea virusului la alti membri ai familiei;

– dezinfectia cu regularitate a obiectelor cu care copiii vin in contact frecvent (jucarii, suzete, etc.) ar putea de asemenea sa reduca transmiterea;


– spalarea riguroasa a fructelor şi legumelor inainte de consum
;

– evitarea scaldatului in locuri neamenajate şi necontrolate
;

– consumul de apa de baut numai din surse sigure,;

– colectarea corespunzatoare şi evacuarea zilnica a gunoiului menajer.

Daca exista niste boli “preferate” de copii acestea sunt fie virozele respiratorii (cu tot ce implica bolile tractului respirator), fie enterocolitele. Fie ca au nasul infundat, gatul rosu si fac febra, fie ca au diaree sau bubite in gura si pe corp, copiii sunt prioritatea noastra. De ce sa nu fim atenti la produsele cu care-i tratam?

Mai ales ca 3F Plantamed are produse naturale specifice fiecarei suferinte a copilului? Produse studiate de peste 90 ani, cunoscute in Germania, Italia si intreaga lume, dar si produse inovatoare, bazate pe calitate si inteligenta, unice. Noi le importam de la partenerii nostri externi, care nu doar ca sunt pionieri in fitoterapie la nivel mondial, dar care si continua sa revolutioneze extractia substantelor active din plante. 

SHARE