Premieră mondială. Pacientă cu cancer mamar în stadiu avansat, vindecată prin imunoterapie

05 Iun 2018

O pacientă diagnosticată cu cancer mamar în stadiu avansat, pentru care chimioterapia devenise ineficientă, s-a vindecat cu ajutorul unui tratament experimental, care a ajutat sistemul imunitar al pacientei să învingă boală fiind considerată vindecată de cancer de doi ani, au anunţat medicii de la National Cancer Institute din Bethesda şi de la Universitatea Richmond.

  • Premieră mondială. Pacientă cu cancer mamar în stadiu avansat, vindecată prin imunoterapie

Potrivit studiului publicat în revista Nature Medicine, pacienta avea 49 de ani și o stare de sănătate critică, cancerul său fiind metastazat, extins la mai multe organe, inclusiv la ficat. atunci când medicii au început să testeze pe ea un tratament experimental, considerat “o nouă abordare în imunoterapie”.

Metoda descrisă în noul studiu a constat în prelevarea de limfocite (celule ale sistemului imunitar) din corpul pacientei, manipularea lor genetică şi reinjectarea lor în organismul bolnavei.

Prelevate dintr-o tumoare, celulele imunitare au fost selectate, pentru ca medicii să le identifice pe acelea dintre ele care erau capabile să recunoască celulele canceroase.

Apoi, celulele imunitare au fost “reactivate” pentru a ataca celulele tumorale. De asemenea, ele au fost însoţite de un “inhibitor al punctelor de control ale imunităţii”, pentru a debloca în acest fel contraatacul sistemului imunitar.

Cercetătorii au dezvoltat astfel o terapie anticancer ”înalt personalizată”, ce a permis “o regresie totală a tumorii”, au explicat autorii studiului.

Reacţia la tratament a fost “fără precedent” pentru un caz medical atât de grav, a comentat un expert în oncologie, Laszlo Radvanyi, medic la Institutul de cercetări asupra cancerului din Toronto.

“Ne aflăm astăzi în zorii unei revoluţii vaste, care ne ajută să atingem în sfârşit obiectivul de a viza în mod direct multitudinea de mutaţii generate de cancer, graţie imunoterapiei”, a adăugat acelaşi cercetător, citat în studiul publicat în Nature Medicine.

Acest experiment “reprezintă o descoperire majoră pentru ceea ce înseamnă demonstrarea unei metode fiabile, expunând modul în care puterea sistemului imunitar poate fi exploatată pentru a ataca chiar şi acele cancere care sunt cel mai greu de tratat”, a declarat Alan Melcher, profesor de imunoterapie la Institutul de cercetări asupra cancerului din Londra, citat de Science Media Centre.

Însă “această tehnică particulară este puternic specializată şi complexă, fapt ce înseamnă că pentru mulţi oameni ea nu va fi adaptată”, a spus Peter Johnson, medic oncolog la spitalul din Southampton, încercând să să tempereze entuziasmul apărut în comunitatea ştiinţifică internaţională după publicarea acestui studiu.

Imunoterapia, tratament care stimulează apărarea imunitară, şi-a dovedit deja eficienţa în cazul unor pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, de col uterin, sangvin (leucemie), de piele (melanom) şi de prostată. În cazul cancerului ovarian, intestinal şi mamar, oamenii de ştiinţă nu obţinuseră încă astfel de progrese medicale.

SHARE