Virusul înrudit cu HIV care provoacă leucemie. Cele mai multe cazuri europene, înregistrate în România

08 Mai 2018

HTLV-1 este un virus care afectează limfocitele T și este unui dintre primele retrovirusuri umane descoperite, în 1979, iar ADN-ul său a fost descoperit în mumiile vechi de 1.500 de ani, descoperite în Anzi. 

  • Virusul înrudit cu HIV care provoacă leucemie. Cele mai multe cazuri europene, înregistrate în România

Virusul este asociat cu o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi boli ale sistemului nervos, bronhioectazie, slăbind de asemenea sistemul imunitar, din acest motiv fiind considerat înrudit cu HIV.

HTLV-1 se transmite de la mamă la făt, inclusiv prin alăptare, prin transfuzii de sânge sau prin contact sexual neprotejat, din acest motiv fiind încadrat în zona infecțiilor prin transmitere sexuală. 

Deși descoperit în 1979, virusul HTLV-1 a atras atenția cercetătorilor prin rata endemică cu care afectează populația aborigenă din Australia, estimată undeva la 40%.

”S-au făcut foarte puțini pași către obținerea unui vaccin, în afara unui grup de cercetare din Japonia neexistând niciun demers în acest sens, iar eforturile în acest sens ar trebui intensificate pentru a putea fi capabili să oprim răspândirea lui”, a declarat dr. Robert Gallo, director al Institute of Human Virology de la Maryland School of Medicine.

Se estimează că, la nivel mondial, sunt infectate între 5 şi 10 milioane de persoane. În afara Australiei, zone endemice ale virusului HTLV-1 sunt întâlnite în Japonia, Carabibe, America de Sud, Africa subtropicală, Iran, Melanesia și România.

SHARE