Studiu. Pe vremea mayașilor, ciocolata valora greutatea ei în aur!

28 Iun 2018

Se prea poate ca banalul baton de ciocolată pe care îl luăm de la orice chioșc să fi valorat greutatea lui în aur pe vremea mayașilor, conform unui studiu al arheologilor de la Washington University din St. Louis, Missouri, citat de sciencemag.org.

  • Studiu. Pe vremea mayașilor, ciocolata valora greutatea ei în aur!

Deși imperiul pe care-l dezvoltaseră ajunsese la un nivel înalt, mayașii nu foloseau monede în schimburile comerciale, ci, ca multe alte civilizații foloseau trocul, schimbând produse precum tutun, porumb sau haine.

În actele contabile ale coloniștilor spanioli, în secolul XVI, se menționează că europenii au plătit muncitorii mayași cu boabe de cacao, dar până la studiul menționat nu era foarte clar dacă această metodă de plată era folosită și înainte sosirii lor în America.

Cercetarea a vizat studiul picturilor murale, a ceramicii și a sculpturilor mayașe între secolul II și X, care înfățișează schimburi comerciale sau plata tributului către regii mayași.

Prima dovadă a utilizării ciocolatei pe post de monedă de schimb apare într-o pictură murală realizată în secolul VII, descoperită într-o piramidă, în care apare un personaj feminin care oferă o ceașcă de cacao fierbinte în schimbul unui aluat folosit pentru prepararea tamales.

În susținerea tezei lor, arheologii au mai documentat alte 180 de scene diferite, din care rezultă valoarea de schimb a ciocolatei - sub formă de boabe de cacao, eventual un compost fermentat - fiind oferită drept tribut  sau taxă.

Arheologii sunt de părere că această valoare a ciocolatei a fost dată, în afara că mayașii o iubeau, și de faptul că recoltele de cacao erau mai supuse intemperiilor, decât cele de porumb, de exemplu, și că plantațiile de arbori de cacao se aflau la mare distanță de orașele lor.

O altă ipoteză a istoricilor este că civilizația mayașă s-a prăbușit chiar din cauza lipsei proviziilor de cacao, care alimenta puterea politică din acele vremuri, fapt care a generat și o criză economică.

SHARE