Sute de site-uri românești, printre care și cele de filme online, te pun la muncă pentru ele! Cum detectezi și cum blochezi cryptojacking-ul?

12 Ian 2018

Cei care urmăresc filme și seriale online, disponibile gratis pe internet, pe diverse site-uri dedicate, trebuie aibă în vedere că sistemele lor sunt în pericol să fie folosite de hackeri.

  • Sute de site-uri românești, printre care și cele de filme online, te pun la muncă pentru ele! Cum detectezi și cum blochezi cryptojacking-ul?

După recentul incident cu website-ul Antena 3, care a fost infectat cu un script prin intermediul căruia vizitatorii minau criptomonede fără să știe, verificarea făcută de start-up.ro relevă faptul că există sute de site-uri româneşti care fac exact același lucru, iar cele cu filme şi seriale, aproape toate sunt infectate.

”Site-urile de filme şi seriale au aproape toate astfel de cod. De când a fost folosit un script similar pe The Pirate Bay, s-au inspirat şi ei”, a declarat pentru start-up.ro, Ștefan Tănase, Principal Security Researcher la Ixia.

Cum blochezi cryptojacking-ul?

În 2018, există metode relativ facile prin care se blochează  posibilitatea unui site de a face cryptojacking fără știința ta. Iată pașii:

Dacă simți că procesorul tău trage din greu, că ventilatorul calculatorului sau laptopului se aude foarte tare, înseamnă că există un proces care consumă foarte multă capacitate de procesare. E timpul să verifici.

- Pe Windows acest lucru se face prin Task Manager - Processes. Dacă ai un proces care consumă foarte mult din procesor, de obicei în Chrome, încearcă mai întâi să închizi Chrome, să restartezi calculatorul, să pornești din nou site-urile active și să vezi ce se întâmplă. Testează fiecare site în parte.

- Pe Mac te duci la Activity Monitor pentru a vedea. Zilele trecute am descoperit că un coleg mina din greșeală pentru un site. Procesorul avea un proces care consuma 110% din capacitate.

Dacă vrei să blochezi orice tentativă de minare prin CoinHive sau alte softuri poți instala extensia de Google Chrome numită NoCoin care blochează scriptul de la CoinHive.

Altă extensie utilă de Google Chrome este minerBlock. Aceste extensii îți arată și dacă site-ul vizitat are mineri în cod.

Dacă folosești browserul Opera, acesta are NoCoin integrat standard, fără să mai fie nevoie să rulezi o extensie.

SHARE