Cum a ajuns să fie numele unei românce inscripționat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de SpaceX

14 Feb 2018

Automobilul Tesla Roadster trimis în spaţiu de compania SpaceX în urmă cu o săptămână poartă cu el numele unui român.

  • Cum a ajuns să fie numele unei românce inscripționat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de SpaceX
    Christina Sfedu
  • Cum a ajuns să fie numele unei românce inscripționat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de SpaceX
    Christina și Larissa Sfedu
  • Cum a ajuns să fie numele unei românce inscripționat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de SpaceX
    Familia Sfedu - George, Larissa, Susan si Christina
  • Cum a ajuns să fie numele unei românce inscripționat pe automobilul Tesla trimis în spaţiu de SpaceX

Pe lângă mesajele despre care s-a vorbit - ”Don’t panic“ şi ”Made on Earth by humans“ - pe platforma superioară de susţinere a maşinii există o placă pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajaţi SpaceX - printre ele și cel al Christinei Sfedu, o tânără specialistă în inginerie electrică, al cărei tată este român.

Familia Sfedu este originară din România. George Sfedu, tatăl Christinei s-a născut la Bucureşti la 20 aprilie 1955 și este consulul României la Philadelphia.

George Sfedu a părăsit ţara în decembrie 1979, împreună cu fratele său mai mic, regăsindu-și părinții în SUA, care se stabiliseră acolo, după ce prinseseră un contract de muncă în Libia.

În 1986, George Sfedu s-a căsătorit cu Susan Satkowski, iar la 15 iulie 1990 s-a născut prima lor fiică, Christina Alexandra.

”I-am pictat bolta cerească pe plafon şi pe un perete, astfel încât imaginea să fie pe două planuri. Erau Soarele, Luna şi stelele aurii, iar astrele aveau feţe zâmbitoare. Christina obişnuia să adoarmă numărând stelele din camera ei“, îşi aminteşte George Sfedu.

Christina a devenit fascinată de astre. ”Seara ieşeam pe terasa casei şi priveam cerul. Odată ea a întins mâna spre Lună şi a spus: ‘Touch‘. Voia să atingă Luna. I-am spus: ‘Acum nu poţi, dar cândva vei merge pe Lună’. A fost mulţumită de răspuns“, mărturiseşte George Sfedu.

Christina avea doar 3 ani când a început să-şi uimească părinţii. Rezolva puzzle-uri complicate, pe care ei o puneau să le rezolve de mai multe ori, pentru a-și explica dacă fetiţa se bazează pe logică sau pe memoria vizuală.

În liceu, Christina, a scris un program de calculator pentru construirea unui elicopter autonom, care să zboare fără pilot la bord.

La şcoală a fost numită ‘little genius‘ - micul geniu. ”Am fost plăcut surprinşi la festivitatea de premiere când am auzit cum îi spun colegii. Era validarea ei, obţinută din partea echipei“, spune tatăl Christinei. 

Christina Sfedu a urmat Springside School (2004-2008), apoi a mers la Bucknell University (2008-2012). Iniţial a optat pentru specializarea Inginerie Mecanică, apoi a trecut la Inginerie Electrică.

”Am susţinut-o în alegerea ei. Ingineria Electrică este mai potrivită pentru fete. Oricum, Christina a fost singura fată din promoţia ei. Parcă mi-era şi milă de ea, mă întrebam cum se va descurca într-o lume considerată eminamente masculină“, spune George Sfedu.

În studenţie, Christina a urmat un internship la NASA Goddard Space Flight Center, în perioada mai-august 2010. În iunie 2011 a devenit intern la Boeing Satellite Systems, iar la absolvirea facultăţii compania i-a oferit un post de inginer în telemetrie şi sisteme de comandă.

În iunie 2015 marea şansă a carierei ei - a fost aleasă de Elon Musk pentru a face parte din echipa SpaceX. Cum motto-ul companiei: "Ţelul nostru este să populăm alte planete“, era doar o regăsire a viselor din copilăriei, Christina a acceptat oportunitatea de a se dezvolta în acest domeniu..

Din vara lui 2015, tânăra lucrează la SpaceX şi trăieşte în Redondo Beach, California.

”O dată am vizitat-o la SpaceX. Au nişte reguli foarte stricte de securitate, accesul este restricţionat, se fac programări, control la sânge. Nu eşti primit decât dacă un angajat garantează pentru tine şi te însoţeşte pe toată durata vizitei. Şcolile nu sunt primite, de exemplu. Nu ai voie să faci fotografii în interior, poţi face doar la exterior. Probabil este politica lor, vor să aibă controlul asupra a ceea ce iese în spaţiul public“, spune tatăl Christinei.

Ce l-a uimit pe român este atitudinea lui Elon Musk, care vrea să fie considerat om de echipă, nu patron. ”Primele locuri de parcarea companiei sunt rezervate persoanelor cu handicap. Locul lui Elon Musk este mai departe de intrare. Total diferit de mentalitatea directorilor care îşi urcă jeep-ul pe scări, nu?“, remarcă George.

După marea reuşită a lansării Space X, Christina Sfedu a postat pe contul ei de Facebook coperta revistei Time, cea cu mașina Tesla și Starman pe orbită. - ”Am ajuns şi în Time, nu mi-aş fi imaginat“, a scris ea.

Tânăra ingineră cu origini româneşti lucrează acum la programul SpaceX care va trimite o rachetă pe Marte.

Surorile Sfedu au fost de două ori în România, în anii 2000. Părinţii le-au dus să viziteze câteva ţări dn Europa şi Orientul Mijlociu. Fetele au mărturisit că în România s-au simţit cel mai bine pentru că au fost răsfăţate de toată lumea. Iar cel mai mult le-a plăcut la „Momaia“ - adică la Mamaia.

Acasă, în State, copilăria se termină devreme. ”Când fetele s-au făcut mari, mama lor le-a spus ferm că de acum este timpul să îşi facă propriul rost în viaţă. M-a surprins şi pe mine atitudinea ei, pentru că noi, românii, suntem mai sentimentali, obişnuim să stăm pe lângă părinţi, ne desprindem mai greu de cuib. Eu am îndulcit puţin pastila spunându-le că dacă vreodată ceva nu merge, sunt oricând binevenite înapoi acasă“, povesteşte tatăl Christinei. 

”Mă gândesc la mama mea, care a plecat din Bucovina să înveţe carte tocmai la Bucureşti. Un învăţător le-a spus părinţilor ei că au o fată tare deşteaptă şi e păcat să n-o trimită la şcoală mai departe.

Parcă o şi văd, îmi place să cred că a plecat desculţă, cu pantofii în mână, să nu-i murdărească prin colb şi noroi. Apoi când a ajuns la gară, s-a spălat la o cişmea şi s-a încălţat să meargă la oraş.

Mama mea a pornit aşa. Acum, nepoata ei ajunge în spaţiu. 

Părinţii îşi influenţează copiii, au acest rol. Dar ce se întâmplă mai departe ţine numai de ei, de ambiţia lor, de munca lor. Trebuie să-i lăsăm să facă propriile alegeri şi când ne cer sfatul să îi susţinem“, încheie George Sfedu. 

SHARE