Cum se explică științific apariția spectrală a unei fantome - video

26 Noi 2017

Spectrul Broken este una din întâlnirile cele mai spectaculoase pe care le poți avea cu ceea ce s-ar putea numi o fantomă, și care este de fapt un fenomen natural, o iluzie optică naturală.

  • Cum se explică științific apariția spectrală a unei fantome - video

Pentru a putea beneficia de o întâlnire cum se cuvine cu spectrului Brocken este nevoie ca observatorul să se afle pe un vârf de munte, învăluit în ceaţă sau în nori, cu soarele în spate, aproape de linia orizontului. Rezultă o imagine fantomatică uriaşă, învăluită într-un halou auriu sau în culorile curcubeului, care vă va replica toate mişcările.

Brocken este numele unui vârf din munţii Hartz din nordul Germaniei, unde, pe la începutul secolului al XVIII-lea a avut loc prima întâlnire documentată cu acest fenomen.

În condiţii optime, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă, iar picăturile de apă reflectă lumina soarelui înapoi, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

În plus, vântul deplasează ceaţa, iar spectrul pare că se mişcă din proprie voinţă. Această iluzie optică stranie este explicaţia numeroaselor apariţii de îngeri sau sfinţi în locuri aflate la mari înălţimi, în epoci în care oamenii erau mult mai superstiţioşi.

Spectrul Brocken este deja o atracție turistică, regiunea împrumutând povește despre aparițiile unor vrăjitoare şi demoni în fiecare an, în noaptea Valpurgiei, pe 30 aprilie.

Fenomenul poate fi întâlnit chiar și la noi în țară, în Munţii Apuseni.

SHARE