Toate conexiunile wifi sunt vulnerabile! Breșele de securitate pot fi folosite de hackeri pentru a avea acces la parole, emailuri, fotografii, conturi bancare, etc.

16 Oct 2017

Protocolul WPA2, utilizat de marea majoritate a conexiunilor wireless, a fost spart de experți belgieni în securitate informatică de la Universitatea KU Leuven, evidențiindu-se un mare potențial pentru interceptarea şi manipularea datelor transferate prin acest protocol, informează The Guardian.

  • Toate conexiunile wifi sunt vulnerabile! Breșele de securitate pot fi folosite de hackeri pentru a avea acces la parole, emailuri, fotografii, conturi bancare, etc.

”Dacă dispozitivul pe care îl folosești are opțiunea de a se conecta la rețeaua wifi, atunci mai mult ca sigur este vulnerabil! Breșele de securitate pot fi folosite de hackeri pentru a avea acces la date personale - parole, emailuri, fotografii, conturi bancare, etc.”, este avertizarea lansată de Mathy Vanhoef, conducătorul grupului de experți belgieni.

Ce elemente de securitate mai oferă o conexiune la internet prin wifi? Una singură, fizică - atacatorul trebuie să se afle în proximitatea aceastei legături!

Caracterizate de către cercetători drept devastatoare pentru conexiunile Wi-Fi, problemele se securitate descoperite afectează toate sistemele de operare, la Windows, Linux şi macOS, până la Android şi iOS.

Dintre toate acestea, conform experților, cele mai afectate sunt smartphone-urile care funcționează cu sistem de operare Android, estimându-se că 41% dintre acestea pot cădea oricând victimă unui atac.

Echipa de cercetători a oferit proba acestei vulnerabilități, pe un website în care explică aceste breșe de securitate și modul în care se pot contracara acțiunile hackerilor - krackattacks.com.

Problemele de securitate descoperite îşi au originea chiar în standardul Wi-Fi folosit de sute de milioane de dispozitive la ora actuală, precum routere, telefoane mobile, televizoare şi orice ar putea intra în sfera lărgită a IoT (internet of things).

Inclusiv în cel mai avansat de protocol de securitate al conexiunilor wireless, WPA2, au fost descoperite vulnerabilităţi. Atacatorii pot intercepta datele transferate chiar şi după ce acestea au fost criptate şi chiar fără să fie necesară parola conexiunii.

Nivelul de insecuritate diferă între dispozitive şi producători, însă toate sunt, într-o anumită măsură, suspecte la injectare de cod maliţios, precum malware-uri de tip Ransomware.

Producătorii de echipamente care folosesc conexiuni wireless au fost notificaţi încă din timpul verii despre problemele descoperite, acestea fiind acum doar aduse la cunoştinţa publicului larg.

Este de aşteptat ca în perioada următoare producătorii să lanseze update-uri care remedieze cel puţin parţial probleme descoperite.

Pe de altă parte, utilizatorii sunt lipsiţi de control în acest moment, nici măcar schimbarea parolelor neavând vreun efect, câtă vreme chiar protocolul de securitate Wi-Fi este afectat.

SHARE