Explicație științifică. Cum reușește un tip să-și bage mâna într-un flux de metal topit fără să fie ars - video

28 Dec 2017

Un clip video în care un tip pare să aibă abilitatea de a-și introduce mâna într-un șuvoi de metal topit, fără să pățească nimic, face furori printre utilizatorii rețelei de socializare Reddit.

  • Explicație științifică. Cum reușește un tip să-și bage mâna într-un flux de metal topit fără să fie ars - video

Întrebarea pe care și-au pus-o mulți dintre cei care au urmărit clipul este dacă organismul tipului chiar are capacitatea de a rezista temperaturii extrem de înalte a metalului topit, salutând mutațiile genetice ce ne-ar putea transforma pe toți în super-eroi.

Din păcate pentru amatorii de science-fiction, nu este vorba de așa ceva, explicația fenomenului fiind una extrem de științifică.

De fapt, clipul ne permite să fim martori ai manifestării unui efect fizic, ce poartă numele celui ce l-a studiat - doctorul german Johann Gottlob Leidenfrost.

Efectul Leidenfrost s-ar putea descrie în felul următor: atunci când un lichid intră în contact cu o suprafaţă mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere, între ele se formează un strat de vapori care funcţioneaza ca un izolator. Stratul de vapori blochează contactul dintre restul lichidului și suprafața fierbinte, încetinind transferul de căldură dintre cele două elemente. Un exemplu concret al acestui efect l-ați urmărit în realitate, atunci când ați stropit cu puțină apă tigaia de pe aragaz, pentru a verifica dacă s-a încins.

Efectul Leidenfrost îi asigură protecția tipului din clip, care își trece rapid mâna prin fluxul de metal topit.

Pentru un interval de timp extrem de scurt, umiditatea de pe pielea mâinii tipului, fierbe instantaneu, formând un strat protector de vapori de apă, care, așa cum descriam mai sus, îl protejează de un contact direct cu metalul topit. Dacă ar întârzia trecerea mâinii prin fluxul de metal topit doar o fracțiune de secundă, ar suferi arsuri extrem de grave.

Concluzia? Nu încercați așa ceva acasă, chiar dacă aveți un furnal de topit metale la îndemână...

SHARE