Fost angajat Google, despre modul în care sunt controlate miliarde de minți în fiecare zi - video

02 Aug 2018

Tristan Harris, un fost angajat al Google, atrage atenția într-o conferință TED asupra modului extrem de periculos în care funcționează zone ale internetului, care generează tendințe și comportamente sociale pe care individul, ca atare, nu le-ar fi trăit, lupta pentru atenția fiecăruia dintre noi, aducându-ne foarte aproape de momentul în care doar câteva mari companii IT vor putea să ne controleze gândurile și acțiunile.

  • Fost angajat Google, despre modul în care sunt controlate miliarde de minți în fiecare zi - video

Un discurs extrem de interesant, cu baze reale, pe care le-ați simțit de nenumărate ori, dacă nu conștient, în momentul producerii lor, atunci prin efecte. O atenție pe care v-am deturnat-o cu folos, pentru o mai bună informare, pentru a deveni conștienți că va fi din ce în ce mai greu să ne apărăm individualitatea...

____________________________

Imaginați-vă ca sunteți într-o cameră de comandă, alături de alte 100 de persoane, cocoșate deasupra unor monitoare, și că această cameră are abilitatea de a modela gândurile și sentimentele a miliarde de oameni. Pare science-fiction, dar există cu adevărat, acum, în zilele noastre. Pot confirma asta pentru că am fost acolo, într-una din aceste camere de comandă. Am fost specialist în etica design-ului la Google, unde am studiat modul etic în care pot fi conduse gândurile oamenilor. Sunt aici pentru a discuta despre cum doar câteva persoane, care lucrează pentru doar câteva companii IT, prin opțiunile lor vor alege ce vor gândi astăzi un miliard de oameni.

Atunci când deschizi telefonul, modul în care a fost concepută funcționarea dispozitivului sau cel de prezentare a noutăților, programează mici blocuri de timp în mințile noastre. O notificare primită îți poate produce gânduri pe care nu intenționai să le ai, dacă nu o accesezi, ești programat să consumi timp, pentru a fi absobit într-o situație în care nu intenționai absolut deloc să te afli. 

Când discutăm despre tehnologie, avem tendința de a ne imagina un cer albastru plin de oportunități în care ne putem îndrepta în orice direcție am dori. Dar nu este așa, pentru că evoluează într-o direcție foarte precisă. Nu este ceva întâmplător, există un scop ascuns către care ne conduce toată această tehnologie și acest scop este cursa pentru câștigarea atenției noastre. De ce? Pentru că orice site nou - TED, alegeri, politicieni, chiar și aplicațiile pentru meditații transcedentale - concurează pentru același lucru - atenția noastră. Poți atrage atenția oamenilor dacă știi modul în care le funcționează mintea. Și sunt o groază de tehnici persuasive pe care le-am învățat în colegiu, într-un laborator care se numește chiar așa - Persuasive Technology Lab.

Un exemplu simplu - YouTube. YouTube dorește să mărească timpul pe care îl petreci pe platforma lor. Și atunci, ce fac? Inventează funcția Autoplay și rulează următorului clip video, și metoda asta funcționează foarte bine - câștigă ceva mai mult din timpul vizitatorilor. Dacă ești Netflix, îți dai seama că implementarea acestei metode îți micșorează piața, și atunci vei folosi Autoplay, pentru a rula următorul episod al serialului urmărit de utilizator. Dacă ești Facebook realizezi la rândul tău că acțiunile precedente te afectează, așa că setezi ca toate clipurile video din Newsfeed să ruleze automat. Deci, internetul nu evoluează întâmplător. Motivul pentru care simțim că suntem absorbiți este chiar această competiție pentru câștigarea atenției noastre. Cunoaștem unde va duce asta, tehnologia nu este neutră, aceasta cursă pentru atenție devine o competiție către controlul creierelor noastre.

Sunteți revoltați, simt că trăiți acest sentiment chiar acum. Revolta este de asemenea o metodă eficientă de a vă capta atenția, pentru că nu alegeți să o simțiți, se întâmplă pur și simplu. Dacă ești Facebook, fie că dorești, fie că nu, beneficiezi de momentele de revoltă, pentru că acest sentiment nu provoacă doar o reacția emoțională în timp și spațiu. E un sentiment pe care dorim să-l împărtășim cu alte persoane. Atunci vom apăsa butonul de Share și vom spune - "Poți să crezi ceea ce spun?". Și așa, sentimentul de revoltă funcționează perfect pentru a ne capta atenția, și atunci în momentul în care Facebook este pus să aleagă ce noutăți îți oferă în Newsfeed, desigur că va alege informația care revoltă, pentru că funcționează mai bine. Camera de comandă pentru Newsfeed nu ne este dedicată nouă, utilizatorilor, ci este programată să maximizeze atenția acordată. În plus, e vorba și de publicitate, oricine poate veni, cere și evident plăti o acțiune - "Grupul acela de utilizatori, vreu să programez aceste gânduri, pentru mințile lor" - și astfel pot direcționa, în mod extrem de precis, o minciună către grupul de persoane cel mai susceptibil să o creadă. Și, pentru că este profitabil, se va ajunge la mai rău de atât.

Nu știu dacă este o problemă mai urgent de rezolvat decât cea pe care am expus-o, pentru că e deasupra tuturor celorlalte. Nu este vorba doar de determinarea modului în care ne distribuim atenția, de cel în care dorim să ne trăim viețile, acest model schimbă modul în care conversăm, schimbă regulile  democrației, a modului în care discutăm și relaționăm între noi. Și asta afectează pe toată lumea, pentru că un miliard de persoane au în buzunarul lor un dispozitiv cu care se pot conecta la internet.

Cum putem schimba această stare de lucruri? Trebuie operăm trei modificări radicale în ceea ce privește tehnologia și societatea.

În primul rând trebuie să admitem că putem fi influențați. Din momentul în care înțelegem că mintea noastră poate fi programată în mici entități de timp și gânduri pe care nu ni le alegem singuri, nu ne-am dori să fim protejați împotriva acestui mod de control? Cred că ar trebui să ne percepem într-o nouă postură, e aproape o trecere într-o nouă perioadă din istoria umanității, ca în Iluminism, dar unul al fiecăruia dintre noi în care trebuie să înțelegem că putem fi manipulați și că avem ceva al nostru, ce trebuie protejat.

În al doilea rând trebuie să creăm noi modele de responsabilitate, pentru ca lumea să devină mai bună și mai încrezătoare în timp, pentru că va deveni - iar cei care se află în camerele de comandă trebuie să fie transparenți și responsabili pentru acțiunile lor. Singura formă etică de convingere este cea în care scopul inițiatorului coincide cu cel al celui asupra căruie se aplică metoda, și acest aspect implică mari schimbări în modul în care se face publicitate.

În ultimul rând trebuie reprogramat design-ul, pentru că o dată ajunși la această viziune - de control timeline-ul a miliarde de persoane - trebuie să o reconsiderăm plecând de la faptul că există așteptări în fiecare dintre acele persoane despre ceea ce și-ar dori să facă, să gândească, să simtă și să despre modul în care sunt informați.

În momentul de față, toate aceste persoane sunt îndrumate către direcții total diferite și acest redesign ar trebui să orchesteze în modul cel mai potrivit ceea ce se petrece în mediul online - să protejeze împotriva gândurilor și experiențelor pe care nu dorim să le trăim și să ne ofere modalitatea de a alege exact ceea ce dorim.

Să vă ofer un exemplu, să spunem că prietenii cu care urma să ieșiți la cină nu mai pot veni, te simți însingurat. Ce faci în acel moment? Deschizi Facebook, și în acel moment designerii din camera de control doresc un singur lucru - să te facă să petreci cât mai mult timp în fața ecranului. Dar, ce-ar fi dacă în locul acestei idei te-ar ajuta să găsești alți prieteni cu care să-ți petreci timpul - acesta ar fi timeline-ul pe care aș dori ca Facebook să-l ofere oamenilor.

Lucrurile nu ar trebui să meargă cum o fac acum. Înainte de a încerca să handicapăm atenția celorlalți, ce-ar fi dacă am folosi toate aceste date, această putere de procesare și această nouă perspectivă asupra naturii umane pentru a dezvolta noi abilități - puterea de a ne concentra mai intens, de a acorda mai multă atenție lucrurilor de care ne pasă,  de a purta acel dialog care să ducă la o adevărată democrație. Cele mai complexe schimbări în lume nu solicită doar atenția fiecărui individ, ci coordonarea acesteia.  În momentul de față schimbările climatice ar trebui să capteze atenția și coordonarea întregii planete, imaginați-vă că am avea deja această abilitate. 

Cele mai presante probleme ale umanității nu sunt cele ale unui viitor ipotetic, despre ceea ce am putea crea, ci chiar cele care se află acum sub ochii noștri, cele prin care sunt direcționate gândurile a unui miliard de persoane. Și poate că în loc să fim entuziasmați de realitatea augmentată și de cea virtuală, care cel mai probabil vor fi în aceeași competiție pentru a ne câștiga atenția, ne-am putea concentra asupra asupra lucrurilor care se află deja în buzunarele unui miliard de persoane. Poate că în loc să fim încântați de cele mai noi aplicații pentru educație, ar trebui să remediem modul în care mințile copiilor noștru sunt manipulate, în momentul în care schimbă mesaje care nu conțin nimic.

Tristan Harris, TED conference

Tristan Harris - TED

SHARE