Gata cu toceala! Dispozitivul care te ajută să memorezi mai rapid cu 40% - video

19 Mar 2018

”Stimulare transcraniana non-invazivă” se numește acțiunea prin care un dispozitiv creat de un grup de cercetare de la Universitatea din Montreal reușește, spun creatorii lui, să mărească procesul de memorizare a informațiilor cu 40%.

  • Gata cu toceala! Dispozitivul care te ajută să memorezi mai rapid cu 40% - video

Deși informația pare extrasă dintr-un scenariu al unui film scifi, canadienii nu sunt deloc niște șarlatani, având în vedere că proiectul lor a primit finanțare din partea Defense Advance Research Project Agency (DARPA), agenția americană de cercetări militare, mama și tatăl internetului.

Spre deosebire de studiile precedente în acest domeniu, care estimau că procesul învățării poate fi stimulat prin creșterea legăturilor neuronale, canadienii au descoperit că metoda interconectării modulare a unor zone diferite ale creierului aduce rezultate mult mai bune. Iar implementarea acestei descoperiri s-a concretizat într-un dispozitiv de forma unei benzi, care se aplică pe craniu, în zona cortexului prefrontal.

”Cercetarea noastră a vizat cortexul prefrontal pentru că este regiunea creierului cu numeroase funcții executive - luarea deciziilor, controlul cognitiv și extragerea informațiilor depozitate în memoria contextuală. Cortexul prefrontal este conectat cu aproape toate celelalte zone ale scoarței cerebrale, iar stimularea va produce efecte resimțite în tot creierul”, a declarat conducătorul echipei de cercetare, dr. Praveen Pilly.

De data aceasta, macacii au fost cei care s-au lăsat studiați pentru a-și aduce contribuția la evoluția științei. Maimuțele trebuiau să memoreze asocierea dintre un stimul vizual și locul în care vor găsi o răsplată pentru îndeplinirea misiunii. Fără dispozitivul de stimulare craniană, macacii au avut nevoie de 22 de încercări pentru a învăța procesul prin care erau recompensați. Cu ajutorul dispozitivului, macacii au memorat locul în care se găsește recompensa doar din 12 încercări. Și nu numai atât, viteza de reacție la stimul a crescut, în momentul inițial având nevoie de 15 secunde pentru a face asocierea, ulterior de doar 2!

Echipa intenționează să ceară aprobarea FDA (Food and Drug Administration) pentru comercializarea produsului, și speră ca în maxim 10 ani acesta să fie disponibil pe piață.

Stimulare magnetica transcraniana

SHARE