Google. A avut nevoie doar de patru ore să învețe șah și să învingă cel mai puternic soft din lume!

09 Dec 2017

AlphaZero, o aplicaţie derivată din Deep Mind, programul de inteligenţă artificială al celor de la Google, a avut nevoie doar de patru ore pentru a învăţa şah de la zero şi pentru a învinge Stockfish, cel mai puternic sistem de şah din lume, conform chess.com.

  • Google. A avut nevoie doar de patru ore să învețe șah și să învingă cel mai puternic soft din lume!

Doar patru ore a fost lăsat Alpha Zero să înveţe şahul, singur, de la zero, fără să i se ofere acces la baza de date cu partide sau deschideri. A învăţat jucând de unul singur, iar după patru ore a fost pus la încercare împotriva temutului Stockfish - o aplicaţie care nu lipseşte din pregătirea marilor jucători. Stockfish este un calculator extrem de puternic şi care beneficiază de cea mai mare bază de date din istoria şahului.

După 100 de partide, scorul a fost zdrobitor în favoarea lui Alpha Zero: 28 de victorii, 72 de remize, zero înfrângeri.

  În urmă cu un an, AlphaZero reuşise să-l învingă pe campionul mondial la go, un joc chiar mai complex decât şahul.

”Extradordinar! M-am întrebat deseori cum ar fi să urmărești meciul de șah dintre două specii extraterestre, urmărind meciurile disputate de cele două mașini,pot să spun că acum am aflat. Cu siguranță AlphaZero poate pierde un meci de șah, dar doar în fața viitoarei generații a proiectului Deep Mind”, a declarat Peter Nielsen, președintele FIDE.

"O realizare remarcabilă. Era de aşteptat să se ajungă aici, ne apropiem de tipul B al inteligenţei artificiale, cel apropiat de om şi visat de Alan Turing, creatorul primei maşinării de calcul", a comentat Garry Kasparov.

Hm, acum ne putem imagina cu adevărat cum va arăta lumea condusă de mașini, nu?

SHARE