Google ne este alături, chiar și când nu vrem! Android trimite locația către servere chiar și cu serviciile închise sau fără cartelă SIM

22 Noi 2017

Nicio masă fără pește? Ceva desuet, din trecut, mai nou, sintagma Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu - N.R.) se poate adapta vremurilor moderne în Nihil sine Google, sau oricare alt serviciu gratuit, în brațele căruia ne aruncăm în mod voluntar, și uneori chiar și cu voluptate!

  • Google ne este alături, chiar și când nu vrem! Android trimite locația către servere chiar și cu serviciile închise sau fără cartelă SIM

O investigaţie recentă a transferului de date dintre dispozitivele cu Android şi serverele Google arată faptul că acesta se realizează indiferent de dorinţa utilizatorilor.

Publicaţia americană Quartz a urmărit pe parcursul ultimului an modul în care mai multe tipuri de dispozitive care folosesc sistemul de operare Android, ale mai multor producători, transmit către Google datele personale ale utilizatorilor.

Este în primul rând vorba de datele care privesc coordonatele GPS, date deosebit de importante pentru o companie care obține profit în urma publicității reclamelor, așa cum este Google - cunoscând locul în care se află utilizatorul, Google poate livra reclame cele mai relevante.

Concluzia investigaţiei este că dispozitivele cu Android trimit coordonatele GPS către serverele Google indiferent de setările făcute de utilizatori, datele ajungând la Google chiar dacă utilizatorii dezactivează funcţia de localizare.

Mai mult, acest transfer se realizează în orice moment există o conexiune activă la internet. Când conexiunea de date este oprită, transferul se face pe wireless şi invers – inclusiv atunci când în telefon nu există nicio cartelă.

Google foloseşte triangulaţia realizată de turnurile operatorilor pentru a obţine coordonatele GPS ale utilizatorilor săi. În funcţie de numărul de turnuri pe baza cărora se realizează localizarea, Google poate şti cu mai puţină sau foarte mare precizie locul în care se află un anumit utilizator.

Toate dispozitivele cu Android operează în acest fel, neexistând o diferenţiere în funcţie de preţul sau tipul device-ului – telefon, tabletă, smartwatch sau alt produs.

Google a emis un comunicat cu privire la această problemă, recunoscând că a colectat datele de localizare indiferent de opţiunile utilizatorilor săi pe parcursul ultimelor luni. Compania americană se apără spunând că datele nu au fost stocate sau folosite în vreun scop şi că acest procedeu va fi terminal la finele acestei luni.

Practic, Google spune că, deşi este o companie pentru care datele personale ale utilizatorilor sunt esenţiale, şi-a urmărit forţat utilizatorii fără niciun scop, doar pentru că a putut. Şi, pentru că acum s-a aflat, a decis să termine această operaţiune pe care oricum o desfăşura degeaba.

SHARE