Hackerii au reușit să preia controlul de la distanță asupra unui avion. Homeland Security: Nu-i mare lucru!

15 Noi 2017

Un grup de hackeri a anunțat că a reușit să treacă de sistemele de securitate ale unei aeronave  de pasageri, reușind să preia controlul asupra avionului, în timp ce acesta se afla pe pistă, informează The Sun.

  • Hackerii au reușit să preia controlul de la distanță asupra unui avion. Homeland Security: Nu-i mare lucru!

Un responsabil guvernamental american a dezvăluit că, împreună cu echipa sa, a reușit să treacă de sistemele de securitate ale unui avion Boeing 757, reușind să îl poată controla de la distanță.

Robert Hickey, responsabil cu securitatea cibernetică în cadrul Homeland Security, a dezvăluit, în cadrul summit-ului CyberSat, că echipa sa a reușit să preia controlul asupra unui avion, în 2016, pe aeroportul din Atlantic City, atrăgând atenția asupra ușurinței acestui proces.

”Am intrat în sistemul avionului pe 19 septembrie 2016. Două zile mai târziu, am reușit să preluăm complet controlul. Ceea ce înseamnă că nimeni nu s-a atins de avion. Nu am avut pe cineva în interior, totul s-a realizat de la distanță”, a spus Hickey.

Multe dintre datele penetrării au fost clasificate, dar, în cadru general, oficialul a putut preciza că a folosit undele radio pentru a crea breșa de securitate. El a mai declarat că rezolvarea problemei de securitate ar costa peste un milion de euro și ar dura un an.

Compania Boeing a reacționat în momentul în care această informație a devenit publică, declarând, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că nu a identificat nicio vulnerabilitate în sistemele avioanelor pe care le produce.

Temeri pentru siguranța avioanelor în zbor au apărut și după ce un defect în sistemul de entertainment folosit de mari companii aeriene, precum Emirates, Virgin sau Qatar, în avioanele lor ar putea să le permită foarte ușor hackerilor să preia controlul asupra aeronavelor. Panasonic a negat însă că acest lucru ar fi posibil și nu a anunțat că va lua vreo măsură.

Bugul din sistemul Panasonic Avionics este folosit pe avioanele a 13 companii aeriene din lume și ar putea pune în pericol siguranța pasagerilor, avertizează cercetătorii de la IOActive.

SHARE