Ela, barza din Cărpiniș - live video

25 Mai 2017
  • Ela, barza din Cărpiniș - live video

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. 

Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand îşi loveste cele două maxilare. 

Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia şi Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut. 
Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia şi sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede şi mlăştinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc. 
De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie. 

Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent şi iluminat stradal. 

Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulţii aruncă din cuib puiul cel mai mic.

Barza Ela, Cărpiniș, Timiș - live video

SHARE