2020 ar putea fi cel mai călduros an din istorie

29 Apr 2020 | scris de Anita Raicu

În urma pandemiei de coronavirus la nivelul întregii planete au fost impuse restricţii drastice care au condus la scăderea emisiei de gaze cu efect de seră, dar acest fapt nu reprezintă un înlocuitor pentru acţiunile climatice concrete, scrie The Guardian.

2020 ar putea fi cel mai călduros an din istorie

2020 este pe cale să devină cel mai călduros an de la începerea măsurătorilor meteorologie. Specialiștii estimează că există o probabilitate de la 50% până la 70% ca acest an să doboare recordul stabilit în urmă cu patru ani.

Chiar dacă izolarea la domiciliu impusă de guverne pentru a combate pandemia a curăţat aerul, este nevoie de măsuri concrete şi pe termen lung pentru combaterea poluării, afirmă oamenii de ştiinţă.

Recorduri de temperatură au fost înregistrate de la Polul Sud până în Groelanda, fapt ce a surprins mulţi cercetători deoarece 2020 nu este un an în care fenomenul El Nino, care este asociat cu temperaturi mari, se manifestă.

Administraţia pentru Oceane şi Atmosferă din SUA a calculat că anul 2020 are o şansă de 75% să fie cel mai călduros an din istorie şi are o şansă de 99,9% să fie în cele mai călduroşi cinci ani de la începutul măsurătorilor.

Căldura s-a manifestat potrivit specialiştilor cel mai pronunţat în începutul de an în Europa de Est şi Asia unde în medie s-au înregistrat temperaturi cu 3 grade mai ridicate decât în medie.


CLICK - Follow us on Google News