3dots.ro

A murit Tiberiu Ceia, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară

A murit Tiberiu Ceia, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară

Interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia a încetat din viață la vârsta de 82 de ani.

Vestea tristă a fost dată de colegii săi de la TVR Timişoara, unde de mai mulţi ani prezenta o emisiune de muzică populară.

„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți.

Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor.

Drum luminat, dragă Tibi!”.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Părinții, Aurel, funcţionar, şi Solomia, casnică.

Despre copilărie, își amintea mereu cu drag: ”Era ca în poveşti. Doi părinti tineri, veseli, cu mulţi prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea”.

Spunea că talentul l-a moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Debutul official a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timişoara.

După terminarea Liceului ”C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie.

În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune ”Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi adevenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole.

În 1978 a plecat definitiv din învăţământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

Tiberiu Ceia a fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs