Cine este Petruț Ghiță, absolventul Academiei Forţelor Aeriene, care l-a făcut pe Donald Trump să prezinte publicului drapelul României - video

02 Iun 2019 | scris de Anita Raicu

Ceremonia de absolvire a celor aproape 1.000 de cadeţi ai Academiei Forţelor Aeriene din SUA, cea mai prestigioasă instituţie de profil din lume, a avut loc pe 30 mai,  pe Falcon Stadium în Colorado Springs, Colorado.

  • Cine este Petruț Ghiță, absolventul Academiei Forţelor Aeriene, care l-a făcut pe Donald Trump să prezinte publicului drapelul României - video

Printre cei 989 de absolvenţi ai promoţiei 2019, doar 10 au fost din afara Statelor Unite ale Americii, iar Petruţ Ghiță a fost singurul european. Ceilalţi 9 absolvenţi internaţionali sunt din Kazahstan, Filipine, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Thailand şi Tunisia.

Petruţ Ghiţă a fost singurul absolvent care a scăpat de emoții și a avut curajul să schimbe mai multe cuvinte cu preşedintele Trump, oferindu-i acestuia şi steagul României.

”I-am strâns mâna preşedintelui Donald Trump, spunându-i că este o onoare pentru mine să îl întâlnesc. I-am mulţumit pentru şansa pe care o oferă studenţilor internaţionali de a trece printr-o academie ca aceasta. El m-a felicitat şi mi-a urat succes în continuare. L-am întrebat dacă pot să îi ofer un mic cadou şi după ce a acceptat, i-am întins un patch cu steagul României. Înainte să îl bage în buzunarul interior al sacoului, l-a arătat publicului. Nu am avut decât câteva secunde la dispoziţie”, a povestit Petruţ Ghiţă pentru cotidianul Adevărul.

Absolvent al Colegiului Naţional I.C. Brătianu din Piteşti, Petruţ Ghiţă a studiat un an la Academia Forţelor Aeriene de la Braşov, timp în care a aplicat pentru a ajunge în America.

Selecţia şi admiterea pentru a ajunge să studieze la Academia Forţelor Aeriene din SUA au fost foarte dure şi dificile, însă Petruţ Ghiţă a trecut cu brio peste toate probele.

În total, cursurile au durat patru ani, toate costurile fiind suportate de către Academie, ca pentru orice student american. În fiecare vacanţă de vară, Petruţ venea mereu acasă pentru a face practică de zbor şi asta deoarece, după cum spune el, ”jobul meu va fi acela de pilot în forţele aeriene. În continuare, după absolvire, voi fi pilot în forţele aeriene române. Am contract cu armata pe 12 ani”.

Petruţ Ghiţă spune că cel mai greu i-a fost în cei patru ani în care a studiat în America ”adaptarea la cultură americană şi faptul că am fost departe de casă”.

Petruţ Ghiţă a declarat că nu va rămâne în America: „Nu mă interesează să stau în SUA. Prefer să mă întorc la locul meu, în România”.

În prezent, la Academia Forţelor Aeriene din SUA mai studiază doi români, care vor absolvi studiile în 2021 şi respectiv 2022.

SHARE