3dots.ro

A murit academicianul Ovidiu Bojor. ”Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”

A murit academicianul Ovidiu Bojor. ”Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”

Din articol:

Academicianul Ovidiu Bojor, inventatorul fitoterapiei moderne în România a încetat din viață.  Avea 98 de ani, Dumnezeu să-l odihnească!

Anunțul cunoscutului om de știință a fost făcut de Anca Daniela Raiciu, președintele Asociației Patronale Planta Romanica, organizație de care Ovidiu Bojor era foarte apropiat.

”Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor- Președintele onorific PLANTA ROMANICA, la vârsta de 98 de ani.

Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.

Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile:

”Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma.

Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”

A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.

”Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat.”

Drum lin!”, a fost anunțul președintelui Asociației Patronale Planta Romanica.

____________

„In existenta vietii mele, un an in plus inseamna un an in minus, dar un an in minus rodnic, plin de realizari si de intentii bune.

Domnul mi-a dat sanatate, viata mi-a dat tot ce mi-am dorit: realizarea ideilor incepand din copilarie si pana acum; pentru viitor as dori sa continuu cu aceeasi forta de munca ca pana acum, sa daruiesc tuturor celor din jurul meu, si in special celor suferinzi, o raza de mangaiere, o raza de speranta, o raza de credinta in viitorul lor, fapt care m-a stapanit toata viata.

Niciodata nu am fost pesimist, am fost un optimist incorigibil stiind ca maine va fi mai bine decat este astazi. In marea mea familie, a celor care cred in medicina si terapia naturala, voi fi trup si suflet alaturi de ei, insuflandu-le o speranta si o credinta intr-un viitor mai bun.

Am avut inspiratia ca la 1 noiembrie, in urma cu 30 de ani, sa ma urc pe varful Negoiu de unul singur; era prima zapada, un timp superb si am aniversat atunci ziua mea de nastere cu cine credeti? Cu un tap de capra neagra. Pe tot muntele eram noi doi si el era in perioada boncanitului. M-am ascuns dupa o stanca si boncaneam la fel cu el. S-a apropiat la 2 metri de mine sa ma infrunte. Cand a vazut ca nu e vorba de un tap de-al lui, ci de un om, incet, incet mi-a intors spatele, iar eu l-am admirat cand a disparut intre stanci, intre zapezile de sub Varful Negoiu.

M-am gandit si ma gandesc mereu la doua lucruri: sa las urmasi in domeniul activitatii mele si mai mult decat atat, si asta este valabil pentru toti destinatarii acestui mesaj: nu pierdeti nimic din ce a trecut prin creier, prin cutiuta asta mica.

Cu cat ne apropiem de „varsta intelepciunii”, ne simtim mult mai bine, mult mai sanatosi, mult mai usurati daca ne-am indeplinit misiunea cu toata dragostea, cu toata daruirea pe acest pamant. Intotdeauna mi-am dorit ca maine sa fiu putin mai bun, putin mai intelept, putin mai iertator. Acesta este mesajul pe care vreau sa il transmit tuturor.

Intoarcerea in timp este imposibila, un dicton din Antichitate spunea ca „timpul este un rau in care ne scaldam de fiecare data pentru prima data pentru ca el curge”. Un lucru esential este sa nu scapi nici un moment in aceasta plutire lenta, spre infinitul nemarginit, sa captezi tot ceea ce este pozitiv si sa elimini tot ceea ce este negativ in viata, fata de cei care te inconjoara sau fata de cei nevazuti.

Sunt un om care este realizat sub aspect intelectual, iar fizic datorita unei vieti echilibrate, am o sanatate perfecta; de 50 de ani nu am luat nici un medicament si ma straduiesc si vreau sa insuflu tinerei generatii acest stil de viata care apare in penultima carte pe care am scris-o, „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”.” – acad. Ovidiu Bojor, Jurnalul Național, 2004

______________

Ovidiu Bojor s-a născut pe 1 noiembrie 1924, la Reghin, județul Mureș. În 1968 a obținut titlul de doctor în farmacie cu teza: ”Contribuții la studiul ciupercii claviceps purpurea”.

Cu știinta de carte, cu talent și pasiune în cercetarea florei spontane medicinale, a ajuns departe, în lume, cu specializari în centre de renume precum Academia de Știinte și Institutul de Plante medicinale Sofia și Kazanlic, ori la Fabrica ”Gedeon Richter”, Budapesta.

Devine cercetător științific recunoscut, din 1978 este secretar științific, expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industrială (ONUDI) și consilier științific la Centrul de Biotehnologii din București.

De-a lungul vieții sale a publicat mai multe cărți, printre care ”Sănătate prin semințe, legume și fructe. Pledoarie pentru viață lungă”; ”Plante și miresme biblice”; ”Iubire, dragoste, sexualitate”; ”Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs