BNR, în alertă! Numeroase bănci înșelate cu acte de identitate false

15 Nov 2018

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii bancare din BNR, a declarat că există numeroase cazuri în care băncile au fost înșelate la acordarea de credite cu acte de identitate false, extrem de bin

«Au apărut cărţi de identitate în sistem foarte bine contrafăcute şi sunt câteva bănci în sistem care au fost deja păcălite. O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite.

Actele de identitate aparţin unor medici care există în mod real, doar că falsificatorii le-au furat identitatea. Reţeaua a făcut destul de multe asemenea acte de identitate. Dumneavoastră verificaţi la Fisc nivelul veniturilor, dar verificaţi de fapt o persoană care există în realitate.

Unul dintre cei cărora li s-a furat identitatea e un şef de secţie dintr-un spital din Capitală. Omul respectiv ”luase” credite din 5 bănci», a spus Nicolae Cinteză, la conferinţa Forumul Bancar Român: Tendinţe şi provocări în banking-ul românesc, organizat de Piaţa Financiară.

Cinteză a oferit și explicații despre cum a fost depistat primul caz de înșelăciune.

«Acolo unde e valabilitatea actului de identitate a apărut un spaţiu în plus, între ziua şi luna expirării. În rest, e perfectă contrafacerea. Una dintre bănci a sesizat acest spaţiu, l-au mai plimbat pe client vreo 2-3 zile şi apoi s-a aflat că în baza aceluiaşi buletin au fost acordate vreo 4 credite!», a spus Cinteză.

Potrivit şefului supravegherii bancare din BNR, calitatea cărţilor de identitate contrafăcute îl îndeamnă să creadă că au fost produse undeva în afara României. 

«Recomandarea mea e să solicitaţi şi alte documente: facturi de telefon, de utilităţi sau alte documente care să vă convingă ca cel care solicită creditul e aceeaşi persoană cu cea din faţa Dvs», a precizat şeful supravegherii din Banca Centrală.

SHARE