Adam Michnik, figură marcantă a Solidarității: Faptul că Iliescu nu a mers pe calea lui Miloşevici a salvat România

24 Oct 2019 | scris de Anita Raicu

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara îi are invitat, printre alţii, pe cunoscutul disident anti-comunist polonez, istoricul Adam Michnik, figură marcantă a mișcării Solidaritatea, consilier al lui Lech Walesa.

Adam Michnik, figură marcantă a Solidarității: Faptul că Iliescu nu a mers pe calea lui Miloşevici a salvat România

La fel ca și înainte de 1990, Adam Michnik este în prezent un vehement critic al celor care conduc Polonia, susţinând că un intelectual trebuie să fie meru în opoziţie. Scriitorul este considerat chiar persona-non grata de guvernul condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).

”La început a fost lupta împotriva sovietizării. Bolşevici ne-au lăsat să vorbim în limba noastră, dar nu ce vrem. Totul s-a transformat. Astăzi auzi numai sloganul Polonia pentru polonezi. Am scăpat de bolşevici dar a rămas acest dispreţ pentru celălalt.

Acum vedem un anti bolşevism cu o faţă bolşevică, de aceea sunt eu trist... Ce mocneşte în Polonia este un fel de anti-umanism. Guvernul nostru are sprijinul bisericii catolice poloneze. Ce ne spune nouă guvernul? Că acum vine «ciuma gay», care e cam acelaşi lucru cu «ciuma roşie». Este o tâmpenie pe care nici măcar Ceauşescu nu-l putea spune.

În Polonia, mentalitatea asta bolşevică, a dispreţului, a superiorităţii s-a păstrat... Este o mare nebunie care se întâlneşte în toate ţările post comuniste. Toţi credem că popoarele noastre sunt nobile, nevinovate, că nu au făcut niciodată niciun rău. În funcţie de asta, îi judecăm pe cei din jur. Dacă cineva spune că nu e chiar aşa, acela e privit ca un trădător de ţară”, a spus Adam Michnik.

Una dintre marile critici care i s-au adus lui Micknik a fost că s-a opus lustraţiei (lustrație - interzicerea accesului foştilor membri ai Partidului Comunist la funcţii publice) în Polonia. Nici acum nu este de acord cu ea.

”Sigur că am fost împotriva lustraţiei. Păcatul principal a fost că oamenii au fost judecaţi în funcţie de nişte dosare care au fost scrise de KGB. Am auzit că eu am fost pe lista de informatori ai unui serviciu secret din Germania. Eu ştiu că nu am fost informator vest germani, dar dacă cineva e obsedat de chestia asta cu lustraţia ar putea spune că sunt pe listă. Dacă vorbim de lustraţie, eu nu mi-am schimbat părerea...

Şi eu sunt istoric. Îmi dau seama că dosarele securităţii sunt un material preţios. Numai că aceste dosare au devenit instrumente cu care poţi să dai în cap oponentului tău.

Aşa a fost şi cu Lech Walesa, liderul nostru, laureat al premiului Nobel. Au spus despre el că e agent KGB. Eu ştiu că e o prostie, e un non-sens... El fost arestat, apoi a lucrat pe şantierul naval de la Gdansk, era în comitetul greviştilor, soţia lui tocmai năştea. I s-a spus că fie semnează şi se duce la soţia care naşte, fie va sta acolo nu ştiu cât...Şi el a semnat. Dar nu a făcut nimic, s-a întâlnit de câteva ori cu ei.

Ca istoric ştiu că aceste lucruri se întâmplă. Documentele KGB trebuie luate cu mare grijă. Foarte uşor poţi să faci rău cuiva. Pe mine mă vânează adepţii lustraţiei de 30 de ani. Încă nu m-au doborât”, a spus Michnik.

Adam Michnik a vorbit și despre fascinația pentru comunism, care se manifestă în toate societățile foste socialiste.

“Cred că există oameni cărora comunismul ar putea să le placă. Comunismul a avut virtuţile sau avantajele sale. Cerea în primul rând ascultare şi nu încuraja gândirea individuală. De aceea, la nivel mental, comunismul a fost apropiat de fascism. Nu e un accident sau o întâmplare, de pildă, faptul că în Germania Democrată, cei care au fost fascişti au fost repede primiţi în Partidul Comunist.

În al doilea rând, comunismul foloseste un limbaj anti-elite. Peste tot, în orice ţară, elitele sunt văzute prost de comunişti, poate şi pentru că, în sfârşit, oamenii pot da pe faţă agresivitatea mocnită şi se pot lua de gât cu cineva, cum se spune.

Al treilea motiv ar fi stalinismul. Dorul de Stalin se explică prin faptul că el a făcut din Rusia o ţară puternică, respectată. Tocmai visul acesta de refacere a măreţiei Rusiei de odinioară explică sprijinul acordat bolsevismului.
Cred, aşadar, că sunt oameni care preferă comunismul pentru aparenta siguranţă a zilei de azi şi de mâine”.

Adam Michnik a vorbit și despre modul în care s-a comportat din punct de vedere politic Ion Iliescu, cel care a preluat puterea după căderea comunismului în România. 

“Când Iliescu a devenit preşedinte a avut de ales. Putea să meargă pe cala unui post comunism atent sau puteau să aleagă calea lui Slobodan Milosevici. Atunci m-am temut că ar putea să se realizeze o coaliţie între partidul lui Iliescu şi partidul România Mare. Pentru România asta ar fi reprezentat o catastrofă.

Dar Iliescu nu mers pe drumul acela, a mers pe un alt drum…Cred că verdictul pe care îl vor da istoricii epocii Iliescu nu va fi nesemnificativ. Ştiu că anticomuniştii spun că un comunist bun e un comunist mort. Dar eu, la vârsta mea, ştiu că lucrurile nu sunt aşa de simple. Faptul că Iliescu nu a mers pe calea lui Miloşevici şi nu a făcut alianţă cu România Mare a salvat România”, a mai spus Adam Michnik. 


CLICK - Follow us on Google News