”Am scris articolul ăsta în 2013. Cum ne-am schimbat de atunci încoace?”, scrie chef Adi Hădean pe pagina sa de Facebook făcând referire la un articol despre tăierea porcului, pe care l-a publicat pe blogul său.
”Tăierea porcului e un obicei vechi. E una dintre legăturile noastre cu trecutul, cu modalităţile ancestrale de procurare a hranei.
Am sacrificat mulţi porci în viaţa asta, împreună cu bunicul meu, cu tata, cu fratele meu. Am crescut porci pentru a fi sacrificaţi, am curăţat după ei în fiecare zi, i-am spălat, i-am scărpinat, le-am dat să mănânce lucruri gătite special pentru ei”, scrie Hădean.
Am înţeles însă că aşa stau lucrurile, că pentru a trăi mâncăm alte fiinţe (şi plantele, bacteriile din iaurt ori creveţii sunt fiinţe, să ştiţi). Am învăţat de mic să respect asta, să nu batjocoresc mâncarea, să apreciez sacrificiul.
Sacrificarea porcului s-a petrecut mereu repede şi fără a abuza animalul şi, în ceea ce mă priveşte, s-a lăsat mereu cu lacrimi mai mult sau mai puţin ascunse, indiferent de vârsta pe care o aveam”, scrie Hădean.
Adi Hădean cere celor care sacrifică animalele mai multă decenţă:
”Sper însă să văd pe Facebook mai puţine poze cu oameni care călăresc porci tăiaţi, mai puţini idioţi care trag porcul mort după maşină (ce mă mir de asta, în ţara în care unul a legat un cal viu după o furgonetă şi l-a forţat să alerge cu 50 de kilometri la oră până-n pragul morţii), mai puţini porci desenaţi cu Ad/Dc pe spatele pârjolit”.
Celor care nu suportă ideea morţii unui animal pentru a fi transformat în mâncare le transmite mesajul: ”renunţaţi la carne”.
”Sper ca între accesele de prostie şi cele de ipocrizie ale unui neam bătut de vânturi rele să regăsesc rădăcina de bun simţ, categoria de mijloc a oamenilor decenţi, echilibraţi, pentru care o viaţă curmată nu-i un trofeu de pus pe wall ori o ocazie de a fi amuzant pe seama morţii”, spune Hădean.
El îi îndeamnă pe cei care au renunţat la consumul de carne să nu se bată cu cărămida în piept pentru asta.
”Decenţă e atunci când acorzi respect sacrificiului, după cum decent e să renunţi de tot la carne dacă nu-ţi convine ideea morţii unui animal pentru ca familia ta să aibă ceva de pus pe masă, fără să te baţi cu cărămida în piept pentru asta”, concluzionează el.
Hădean a făcut şi o actualizare la postare explicând că a oprit de la publicare câteva comentarii, iar pe altele le-a editat arătând că nu acceptă derapaje pe blogul său.
”Aici ne purtăm decent sau ne vedem de drum. Dacă am suficientă consideraţie pentru alegerea ta de a fi vegan sau alegerea ta de a consuma carne, aştept reciprocitate.
Nu admit blesteme, înjurături, prozelitism de tip sectar, nu admit să-mi spui (în propria-mi casă) că-s mâncător de hoituri ori criminal barbar. Şi nu, nu mă poţi convinge că a fi vegetarian e un mod de viaţă pe care TREBUIE să-l urmez, te rog să nu mai încerci”, a precizat el.
El a mai spus că nu are procese de conştiinţă când taie un pui sau când omoară un peşte. ”Mă doare însă când văd un bol de orez aruncat la gunoi, la fel cum mă doare când văd o bucată de carne batjocorită.
Şi, ca să fiu înţeles bine, cele mai multe dintre comentariile pe care le-am blocat aparţin unor mâncători de carne care nu înţeleg că alţi oameni pot alege să consume doar plante şi apă, dacă vor.
Vorbeam despre decenţă în articol. Decenţă înseamnă şi să respecţi opţiunile alimentare ale semenilor tăi. Măcar pe ale celor care nu mănâncă alţi oameni”, concluzionează Hădean.