Adi Hădean: «Cum educi un om care a fentat cei şapte ani de acasă și care-şi pune tot bufetul pe două farfurii, dar lasă una neatinsă?»
Dintre turiștii care aleg pentru vacanța lor servicii cu pachete all-inclusive se spune că e foarte ușor să-i recunoști pe cei români, au întotdeauna farfuriile pline, chiar și după ce termină de mâncat…
Adi Hădean scrie pe pagina lui de Facebook despre faptul că o mare parte din risipa alimentară, care are și ceva legătură cu distrugerea mediului, e produsă de restaurante.
Și uneori e vorba doar de lăcomie… ”Mai are sens să laşi loc de “bună ziua” între tine şi persoana care-şi pune tot bufetul pe două farfurii, dar lasă o farfurie neatinsă?”, scrie chef-ul.
”O mare parte a risipei alimentare (poluarea, incendiile devastatoare, eroziunea solului şi distrugerea mediului au legătură directă cu risipa alimentară) e generată de restaurante.
E obligatoriu să învăţăm să folosim tot ce se poate folosi, dacă vrem să încetinim în drumul spre dezastru. chiftelele pe care le vedeţi sunt făcute din toate capetele căzute de la fasonarea muşchiuleţului şi antricotului pe care le gătim când avem în meniu respectivele piese.
Ele vor fi masa noastră de prânz, adică masa personalului din care cu onor fac parte. zgârciurile şi pieliţele au ajuns în oala cu fond brun din care facem sosul pentru friptură.
Legumele care nu mai sunt destul de arătoase pentru oaspeţi, devin sosuri sau umpluturi de care ne bucurăm înainte de a intra in service-ul de seară.
Da, ştiu că sunt locuri în care capetele de muşchiuleţ devin biftec tartar, dar eu nu ţi-aş da biftec tartar dintr-o carne care a venit din Argentina cu vaporul şi s-a maturat în suc propriu (ceea ce e ok, da’ nu pentru tartar) doar pentru a mai stoarce un pic de profit şi de acolo (ştiu, sunt negustor prost).
Înţelegeţi de ce mă amărăsc când văd oameni care-şi umplu cu vârf farfuriile la micul dejun, apoi aruncă resturile în lac “să mănânce şi raţele”?
Vin şi vă întreb, că poate ştiţi mai bine decât mine, cum educi un om care a fentat cei şapte ani de acasă, şi care trăieşte cu convingerea că pe banii lui poate face orice?
Cum îi spui unei doamne-n rochie elegantă că a nu arunca cu pâine după pescăruşi e o formă de respect şi faţă de pescăruş, şi faţă de pâine?
Și mai are sens să laşi loc de “bună ziua” între tine şi persoana care-şi pune tot bufetul pe două farfurii, dar lasă o farfurie neatinsă?”, a scri Adi Hădean pe pagina lui de Facebook.