Adolescentă, prietena Luizei, lăsată de polițiști la voia fostului iubit, pentru că tatăl ei le corecta greșelile gramaticale

05 Aug 2019 | scris de Anita Raicu

Izabela Biră are 15 ani și este elevă în clasa a X-a la Liceul Pedagogic din Craiova. Mama ei stă în Italia, iar tatăl, Mitrică Biră, a decedat la începutul lui iulie, din cauza cancerului. Izabela locuiește singură, în casa părintească, din satul Radomir, având drept tutore legal pe vărul ei Alexandru (Sandu) Ciobanu, care locuiește alături, împreună cu soția lui Mona și copiii lor.

  • Adolescentă, prietena Luizei, lăsată de polițiști la voia fostului iubit, pentru că tatăl ei le corecta greșelile gramaticale

După moartea tatălui, Izabela a întrerupt relația cu un tânăr de 22 de ani din sat, pe nume Radu Constantin Alexandru.

“Devenise gelos și mă bătea. După ce m-am despărțit de el, a început să mă amenințe că mă omoară. L-am blocat pe Facebook, nu i-am mai răspuns la mesaje, dar el continua să trimită amenințări prietenelor mele, zicându-le să mi le transmită”, declară fata jurnaliștilor de la Libertatea.

Pasul de la amenințări, la fapte, a fost unul mic pentru fostul prieten al Izabelei, pe 4 iulie, pe la zece noaptea, a intrat în ei, croit să-și impună punctul de vedere. 

“Avea un briceag și un par, era îmbrăcat în negru. A încercat să spargă ușa parul, dar n-a rupt decât clanța. Apoi m-a atacat pe mine cu parul. Am avut noroc, doar mi-a șters fruntea. M-a lovit însă peste spate și peste picioare”, spune unchiul Sandu, care are 48 de ani.

”Credea că sunt singură acasă, nu cu vărul și verișoara mea, așa că a fugit. Am sunat la 112. După o oră, nu venise nici un echipaj. Am mai sunat o dată. Polițistul de la telefon a spus că ei nu pot să zboare, să aștept”. După o oră și jumătate, a venit și echipajul de la Secția 4 Coșoveni. “Polițiștii erau supărați că am sunat de două ori. Se răsteau la mine: vrei să îți dăm amendă? De ce suni de două ori?”, spune Izabela.

Este vorba despre aceeași secție de poliție care s-a ocupat, într-o primă fază, de cazul dispariției Luizei Melencu. Și despre aceiași polițiști care i-au transmis mamei Luizei că fiica ei “a plecat cu un Făt-Frumos”.

După intervenția din noaptea de 4 iulie, la casa Izabelei, polițiștii nu au luat absolut nicio măsură. 

Sandu Ciobanu, tutorele adolescentei, susține că la ei în comună trebuie să te rogi de polițiști, să-și facă datoria, dar asta, doar dacă ai norocul să-i găsești.

“Nici măcar nu au întocmit proces verbal, au văzut sângele din fruntea mea, au văzut ușa stricată cu parul. Dar nu s-au dus acasă la băiatul ăla, să îl cerceteze. Ne-au spus să ne ducem a doua zi, pe 5 iulie, să dăm declarație la postul de poliție Dioști”, declară Sandu Ciobanu.

”Era lacătul pe ușa poliției. Am așteptat, am așteptat… Nimic. Ne-am dus și în ziua următoare. Tot nimic. Când am dat de ei, la telefon, ne-au spus că au lucruri mult mai importante decât noi”.

După trei zile, seara, atacatorul și încă un tovarăș al lui au intrat din nou în curtea Izabelei.

“Aveau o seceră, un topor și un ciocan. Dar eram și noi pregătiți, mai chemasem un prieten în ajutor. Când au văzut că suntem mai mulți, au dat să fugă, s-au împiedicat și au scăpat toporul. El a fugit, pe tovarășul lui l-am prins și l-am ținut, așteptând să vină poliția”, spune vărul Sandu

Poliția a venit, tot după o oră, alt echipaj de la Coșoveni. L-au luat pe tovarășul atacatorului la secție, i-au luat declarație și l-au eliberat. Iar pe atacator l-au căutat, “au dat două ture cu mașina prin sat”, dar nu l-au găsit.

A trecut o lună de când atacatorul a dat buzna cu parul în curtea Izabelei. Polițiști din Dioști nu i-au dat tânărului nici amendă, nici nu i-au luat declarație, nici nu l-au găsit, deși știe tot satul Radomir, partea comunei Dioști, unde locuiește, spun verii Izabelei.

Fata continuă să primească amenințări cu moartea: “O să-ți tai capul și-l pun în gardul școlii tale”. A sunat și la Protecția Copilului: ”Asistenta socială mi-a spus să-mi închid contul de Facebook și m-a amenințat că mă dă în plasament, adică mă scoate din casa mea. A spus că eu sunt de vină, că pun poze pe Facebook”.

Izabela declară că se teme pentru viața ei: ”Mă tem să ies din curte neînsoțită, mă tem să mă duc după pâine, mă tem de câte ori aud câinii lătrând, mă tem că începe școala”. 

Izabela a încheiat clasa a IX-a cu media 9.75, dar se gândește să renunțe la liceu. Verii ei, Sandu și Mona, nu pot merge să o păzească și la Craiova. Sandu își face reproșuri că nu are mușchi mai mari, că nu e genul bătăuș, ”în vremea asta”, zice el, ”dacă n-ai aici”, arată bicepșii, ”nu te respectă nimeni”.

Constantin Florescu, Radu Cristian Teodor și Marius Stancu sunt agenții din Dioști care ar fi amenințat-o cu amenda pe Izabela, în seara de 4 iulie. Sandu Ciobanu crede că polițiștii din comună sunt supărați pe familia Izabelei, din pricina tatălui ei.

Profesorul Mitrică Biră, care a predat 42 de ani la școala din Dioști, i-a reclamat de mai multe ori pe polițiști pentru că nu cunosc limba română și comit greșeli grosolane în procesele verbale sau în celelalte documente pe care le completează. 

Tatăl Izabelei, Mitrică Biră îi ajuta pe oamenii din sat, mai puțin știutori de carte, să-și redacteze reclamațiile, sesizările, declarațiile și alte documente necesare în relația cu autoritățile. Îi ajuta “să încondeieze”, după cum se exprimă vărul Izabelei. 

Profesorul semnala către superiorii de la Interne și abuzuri ale polițiștilor. De aceea, își explică Sandu Ciobanu, agenții nu au mișcat un deget în cazul Izabelei.

SHARE