Ce este ”Cristal 3-CMC“, drogul care i-a adus decesul adolescentei din București care a murit în casa prietenului din Neamț

Ce este ”Cristal 3-CMC“, drogul care i-a adus decesul adolescentei din București care a murit în casa prietenului din Piatra Neamț

Ancheta în cazul neam de 16 ani din București care a murit, în judeţul Neamţ, după ce s-a întâlnit cu un tânăr pe care l-a cunoscut pe internet este în plină desfășurare.

Nică Ionășchiță, tatăl fetei, a declarat că aceasta trebuia să participe la o competiție, dar nu a mai ajuns la căminul unde trebuia să fie cazată. El a aflat că tânărul de 19 ani a așteptat-o la gară cu mașina.

Bănuiesc că l-a cunoscut pe băiat pe internet. Nu știam că îl cunoaște. Din ce am reușit să aflu, ea a ajuns în gara din Piatra Neamț, duminică, în jurul orei 21.00. Acolo a fost așteptată de acest băiat, care a luat-o cu mașina. Nu știu unde a fost cu ea trei sau patru ore până au ajuns la locuința din Dumbrava Roșie”, a declarat tatăl adolescentei pentru media locală.

Tatăl crede că fata sa a fost drogată pentru a fi abuzată sexual.

”Luni am fost la casa în care s-a petrecut nenorocirea și mama băiatului mi-a arătat înregistrări din noaptea aceea, de pe camerele de supraveghere din locuință. Se vede cum vine băiatul cu fiica mea, stau un pic prin casă, apoi intră în camera lui.

Ce s-a întâmplat acolo nu pot să știu, însă se vede că Shara mergea pe picioarele ei și nu avea nicio problemă. Acolo în cameră s-a întâmplat ceva… Băiatul este consumator. În anturajul lui e cunoscut ca și consumator. Copilul a fost acolo, s-a întâlnit cu el, i-a pus ceva în băutură. Știți cât durează? O fracțiune de secundă să îi pună așa ceva în pahar”, spune acesta.

În dosar, au fost reținute trei persoane, după ce s-a stabilit că adolescenta a fost drogată cu un stupefiant de tip cristal, până de curând vândut legal în România.

Anchetatorii au stabilit că persoanele respective ”ar fi comercializat şi drogul de tip cristal, consumat de persoana vătămată minoră şi considerat, conform examenului necroptic, drept cauză determinantă a intoxicaţiei care a condus la decesul acesteia”.

De asemenea, în urma cercetării la faţa locului şi a percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate peste 300 de grame de canabis, cântare, grindere şi mai multe obiecte purtând urme de substanţă 3-CMC.

Una dintre persoanele care au fost reținute este Mateo Leonardo Gabor, de 19 ani, în casa căruia tânăra și-a găsit sfârșitul. În urma necropsiei s-a mai stabilit că fata prezenta și ruptură de vagin. Potrivit lui Mateo Gabor, hemoragia a survenit în timpul unui act sexual, iar fata și-ar fi pierdut conștiența și a fi decedat.

Testele toxicologice au arătat că drogul găsit în sângele adolescentei este metcatinonă (3-CMC) – un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină.

”Substanța a fost identificată pe piața drogurilor inclusiv sub formă de pulbere, lichide, material vegetal sau hârtie sugativă. 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre.

În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, arată sindicatul Europol.

Expertul în adicții Mihai Copăceanu a explicat cât de periculos este acest drog sintetic. Zeci de persoane au murit ca urmare a intoxicării cu această substanță care are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină.

În cazul unei supradoze, simptomele care apar sunt: tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, paranoia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii.