3dots.ro

Adrian Năstase, ipoteză. Vizitele lui Charles în Transilvania, acțiuni de lobby în favoarea Ungariei?

Adrian Năstase, ipoteză. Vizitele lui Charles în Transilvania, acțiuni de lobby în favoarea Ungariei?

Fostul premier Adrian Năstase are un punct de vedere diferit de cel al majorității opiniei publice, care percepe în vizitele pe care actualul monarh britanic le-a făcut la proprietățile sale din Transilvanie o apropiere de România.

Invitat în cadrul unei emisiuni difuzate de Canal 33,  Adrian Năstase a afirmat că Regele Charles ar putea face parte dintr-o campanie de lobby a Ungariei în problematica transilvăneană.

Fostul premier invocă drept argument pentru validitatea ipotezei sale derularea într-un interval restrâns de timp a unor evenimente ce ar putea face parte dintr-o asemenea campanie: vizita președintei Ungariei în Transilvania, sejurul lui Charles și aniversarea Trianonului.

În plus, Năstase mai atrage atenția asupra faptului că în jurul lui Charles, la vizitele lui în Transilvania, se remarcă o mare prezență a etnicilor maghiari în anturajul său.

”Nicolae Titulescu, semnatar al Tratatului de la Trianon, atrăgea atenția asupra a ceva ce s-a dezvoltat după 1920, și anume lobby-ul maghiar, prin reprezentanții unguri, prin discuțiile de la Liga Națiunilor șamd.

Evident că o vizită în România a celui care e acum regele Marii Britanii e importantă și ea poate fi foarte bine ”vândută”, în termeni de PR.

Pe de altă parte, eu sunt Toma Necredinciosul, îmi amintesc că zona în care a funcționat cel mai bine lobby-ul maghiar este Londra.

Mă uit la faptul că Regele a mers în zone în care era însoțit de contele Tibor Kálnoky, a fost înconjurat de o anumită ambianță mai curând maghiară, mă gândesc la discuțiile nepublice, bănuiesc că multe dintre ele legate mai puțin de România și mai mult de Transilvania și de o anumită istorie a Transilvaniei.

Poate că lucrurile nu s-au întâmplat așa, dar cred că ar trebui să ne aducem aminte că ziua de 4 iunie e semnificativă pentru noi din punctul de vedere al semnării Tratatului de la Trianon.

Dacă adăugați vizita președintei Ungariei în Transilvania… lucrurile acestea, dacă le pui împreună, apar niște semne de întrebare.

Nu legate de Rege ca atare, ci de faptul că el poate fi folosit într-o acțiune de lobby internațional pe termen mai lung, apropo de strategiile pe care Ungaria a știut să le construiască”, a spus Adrian Năstase.

Comentând și faptul că de această dată suveranului britanic a avut și întâlniri cu oficialii români la Palatul Cotroceni, Năstase a spus:

”Eu cred că de data aceasta Regele Charles – sau echipa lui – a făcut o concesie. La vizitele anterioare, el mergea doar în Transilvania, la fel ca unii demnitari unguri care vin doar în Transilvania, fără să treacă pe la București. De data aceasta a acceptat să treacă și pe la București”.

Fostul premier a mai amintit și faptul că Charles, care se revendică tot mai des ca descendent din Vlad Țepeș, a fost cel care a blocat, cu ani în urmă, realizarea unui important obiectiv turistic pe această temă, Parcul Dracula de lângă Sighișoara, ”pentru că am fi afectat niște copaci care erau acolo, în zonă. Și proiectul a murit. În schimb, pe e-bay se vând mii de obiecte cu brandul Dracula, dar toate fabricate în SUA”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs