Alexandra Bălan, locotenentul de 27 de ani care va opera primul sistem antibalistic Patriot al României

23 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

Primul sistem de rachete sol-aer Patriot destinat României a fost finalizat de producătorul american Raytheon, iar în prezent se află în faza de testare, în apropiere de Boston. După finalizarea acestui proces, probabil la începutul anului viitor, sistemul va fi trimis în România şi va fi operaţionalizat.

Alexandra Bălan, locotenentul de 27 de ani care va opera primul sistem antibalistic Patriot al României

Forţele Aeriene Române în proprietatea cărora vor intra patru din cele cele şapte sisteme Patriot achiziționate, au pregătit personalul care va opera aceste echipamente extrem de complexe. Printre ei, Alexandra Bălan, o tânără de 27 de ani din Buzău.

Românca a urmat, în această vară,  primul curs de instruire pentru sistemul de rachete antibalistice Patriot, desfăşurat la United States Army Air Defense Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma. Este vorba de cursul “14EX - Allied Patriot Air Defense Officer Course” la finalul căruia, în urma rezultatelor obținute, Alexandra s-a dovedit a fi cea mai bună fiind şefa de promoţiei.

”A fost o experienţă frumoasă şi un pas iniţial în formarea unei arme puternice. Am fost opt români şi am avut trei colegi din Qatar şi câte unul din Arabia Saudită şi Kuweit”, spune Alexandra, care nu este prima ei experienţă americană. În 2018, tânăra a urmat, timp de şase luni, tot la centrul de instruire din Oklahoma şi cursul ”Captains Career Course” pe care l-a terminat, de asemenea, ca şefă de promoţie. 

Mergând oarecum pe urmele tatălui care a fost paraşutist militar, Alexandra şi-a început cariera militară încă din adolescenţă când s-a înscis la cursurile Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. L-a absolvit în anul 2011 şi apoi a urmat apoi Academia Forţelor Aeriene ”Henri Coandă”. 

În prezent, locotenent Alexandra Bălan este încadrată în Forţele Aeriene Române şi este comandant de pluton în batalionul instrucţie apărare aeriană, din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene ”Aurel Vlaicu" din Boboc.

După ce sistemului de rachete Patriot va fi transferat în România, Alexandra Bălan va fi transferată  într-o nouă unitate de elită recent înfiinţată de Forţele Aeriene Române. ”În cadrul Regimentul 74 Patriot voi pune şi eu umărul la operaţionalizarea sistemului. Abia aştept sosirea lui în ţară că să-l configurăm în sistem pentru a fi gata de luptă”, a precizat Alexandra Bălan.