3dots.ro

Alpinista Mihaela Gabi Ianoși a murit la câteva minute după ce escaladase cel mai înalt vârf din America, Aconcagua

Alpinista Mihaela Gabi Ianoși a murit la câteva minute după ce escaladase cel mai înalt vârf din America, Aconcagua

Alpinista Mihaela Gabi Ianoși a murit în timp ce se afla în expediție în Anzi Cordilieri, imediat ce escaladase vârful Acongagua, la 6.960 metri altitudine, cel mai înalt din America.

A leșinat imediat după ce a ajuns pe vârf

Potrivit publicației argentiniene Todos Noticias, alpinista în vârstă de 56 de ani s-a simțit brusc rău și și-a pierdut conștiența.

Un medic care se afla la fața locului, membru al unei alte echipe de escaladă, i-a acordat româncei primul ajutor. După ce a constatat că are pulsul slab, i-a administrat o doză de adrenalină și a încercat să o resusciteze. Din nefericire, fără succes.

Mihaela Gabi Ianoși făcea parte dintr-un grup de alpiniști europeni, printre care și români, alături de care ajunsese pe vârf cu câteva minute înainte.

Pe 16 ianuarie, Mihaela Gabi Ianoși a postat ultima oară pe pagina sa de Facebook o filmare din momentul în care părăsea hotelul din Mendoza și pleca cu grupul ei spre prima tabără de bază în drumul spre Aconcagua.

Cazul este anchetat de Parchetul Uspallata, care va încerca să clarifice cauza morții româncei.

Sezon dificil pentru alpinism în Aconcagua

Aconcagua este cel mai înalt masiv din emisfera vestică și este situat în nord-vestul provinciei argentiniene Mendoza. Potrivit experților în escaladă alpină, sezonul de ascensiune din acest an prezintă obstacole considerabile în atingerea vârfului de 6.960 de metri, cele mai dificile fiind condițiile meteo, în special intensitatea vântului.

Până acum, în actualul sezon în afara româncei, pe Aconcagua și-au mai pierdut viața alți doi alpiniști: Rául Alexander Tartera, un american de 30 de ani care, după ce a ajuns pe vârf, s-a decompensat în timp ce cobora de pe munte, la peste 6.000 de metri înălțime. Pe 3 ianuarie, cadavrul unui alpinist rus a fost găsit în Plaza de Mulas, o tabără situată la peste 4.200 de metri deasupra nivelului mării.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs