Andrei Caramitru: Sărmanii din diaspora italiană sau spaniolă câștigă mai puțin acolo decât aici. Decât să vă frustrați, mai bine vă întoarceți măcar temporar

Andrei Caramitru, economist și fost consilier al lui Dan Barna, este de părere că nivelul de salarizare al celor care muncesc zonele economice dezvoltate ale României este similar, dacă nu mai mare decât cei care au ales să practice aceleași joburi, dar în străinătate.

Andrei Caramitru scrie pe pagina sa de Facebook că munca în străinătate – în anumite domenii – nu mai e atât de rentabilă în prezent, comarativ cu acum un deceniu sau două, când românii care aveau salarii de până în 300 de euro în țară aveau ocazia să obțină chiar și de cinci ori mai mult în țările din vestul Europei.

Fostul consilier al lui Dan Barna a explicat că se referă la meserii din zona serviciilor, nu la angajații din multinaționale.

Drept exemplu, Andrei Caramitru enumeră o serie de joburi din București plătite cel puțin la fel de bine ca aceleași posuri, dar în ”afară”:

Casieră la Lidl – 800 EUR net în mână (cu tichete de masa cu tot). Un șef de raion ceva pe acolo – 1.300-1.800 EUR net pe lună.

Șofer Uber sau curier Glovo – 800-1.500 EUR în funcție de cât muncește, câte ore bagă pe lună.

Femeie de serviciu care își face treaba foarte bine – 300-350 lei pe zi. Adică pe lună 1.300 – 1.600 euro net.

Electrician care se pricepe – 300 de lei pe intervenție (cu dus-întors și munca efectivă vine 100 lei pe oră). Adica 3.300 euro net pe lună dacă lucrează full, real probabil în jur de 2.500 EUR net, cam așa.

Chelner sau frizer – 1.000-1.500 EUR (cu tips cu tot).

Bun. Revenim la sărmanii din diaspora italiană sau spaniolă. Păi ei câștigă mai puțin acolo decât aici, acolo e mai scump de fapt, și mai au de-a face și cu rasisme și alte chestii neplăcute”, scrie Andrei Caramitru.

”Măi oameni buni, decât să vă frustrați atâta, mai bine veniți aici măcar temporar și deschideți o afacere, ceva.

Cunosc foști pizzaiolo din Italia sau chelneri din Spania care s-au întors și fac aici de 20 de ori mai mult decât acolo (deschizând un restaurant mic, dar elegant și foarte bun).

Cunosc si designeri, specialiști în horticultură sau alte chestii care acum fac peste 10.000 de euro pe lună aici (ar fost imposibil pentru ei așa ceva acolo)”, mai arată Andrei Caramitru.