3dots.ro

Andrei Caramitru: Imensa majoritate a celor din diaspora din vestul Europei trăiesc azi mai prost decât cei din țară

Andrei Caramitru: Imensa majoritate a celor din diaspora din vestul Europei trăiesc azi mai prost decât cei din țară

Din articol:

Andrei Caramitru, economist și fost consilier al lui Dan Barna, pe vremea când acesta era preşedinte al USR, prezintă pe pagina sa de Facebook o analiză bazată pe cifre referitoare la viața românilor care au plecat la muncă în vestul Europei.

Potrivit analizei lui Andrei Caramitru, românii din străinătate o duc, în ”imensa” lor majoritate, mai prost decât cei care lucrează acasă, în condițiile în care nivelul veniturilor din România a crescut în ultimii ani.

”Imensa majoritate a celor din diaspora din vestul Europei trăiesc azi mai prost decât cei din țară care chiar muncesc.

E un fapt, vă puteți oftica si zice că nu e așa, însă datele sunt clare. Ieri, am demonstrat cu vreo 3-4 postări (plus zeci de exemple venite în comentarii) că în România, azi, și nu doar în centrul Bucureștiului sau Clujului, dacă muncești, poți câștiga peste 2.000 de euro net, chiar spre 3.500 (nu vorbim de IT-iști). 1.500 de euro e deja banal, e un venit relativ mediu în orașele mari”, scrie Andrei Caramitru.

”Azi vreau să vă dau niște cifre despre costul vieții. Pentru că există un mit, o minciună, că prețurile în România sunt ca în Vest. Nu sunt. Sunt la jumătate.

Deci ca să trăiești la fel de bine în diaspora ca și în România cu 1.500-2.500 de euro net trebuie să câștigi 3.000-5.000 de euro net. Ceea ce nu se prea întâmplă”, notează Andrei Caramitru.

Economistul a analizat costul vieții în cele mai scumpe orașe din Italia și România, Milano, respectiv București, în care prețurile la orice sunt duble sau triple în orașul din peninsulă, dând exemple de la prețul pâinii până la chiriile pe apartamente.

De asemenea, conform analizei lui Andrei Caramitru, Londra e de cel puțin trei ori mai scumpă ca Bucureștiul.

Fostul consilier al lui Dan Barna a reacționat, după ce afirmațiile sale au stârnit controverse pe internet.

”Lumea are nervi când zic că se fac bani în Romînia. E ok. Distracția nu e însă acum. Va fi peste vreo 8 ani când orice srilankez sau nepalez venit în România o să câștige mai mult, în euro, hard cash, decât imensa majoritate a celor din diaspora noastră din Italia si Spania.

Se va întâmpla fix așa. Și atunci va fi toată chestiunea chiar hilară. Așteptați un pic și veți vedea. 8 ani”, a transmis Andrei Caramitru.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs