ANPC. Companii din Olanda importă carne refrigerată, o congelează din nou, îi schimbă data valabilităţii şi o vând în România. ‘Nu ştiu dacă e acceptat şi pentru piaţa din ţara lor’ 

Şeful ANPC, Horia Constantinescu, atrage atenția asupra practicilor unor firme olandeze care importă produse refrigerate din America de Sud, apoi le congelează din nou, schimbându-le data valabilităţii şi vânzându-le pe piaţa din România.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă că a extins verificările la furnizorii restaurantelor din zona Piaţa Alba Iulia din Capitală, fiind retrase de la consum circa 2,8 tone de carne. 

”Cred că unele dintre regulamentele europene nu sunt traduse în olandeză. Mă miră acest fapt, pentru că, nu de puţine ori, Olanda ne-a scos la tablă să ne explice cum este cu Europa, ce avem de respectat şi, ascultându-ne, pe noi, ca la şcoală, ne-au lăsat corijenţi.

Interesant este că pretinşii profesori par repetenţi la materiile importante ce ţin de siguranţa consumatorilor, de viaţa şi de sănătatea acestora.

Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor”, a afirmat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Preşedintele ANPC susține că este încălcat Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peşte.

”Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda şi congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piaţă, în ţara de origine. 

Congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid şi gheaţă din interiorul ambalajelor, precum şi arsurile de congelare evidente – şi vândute, apoi, pe piaţa din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene.

Mai mult decât atât, aceştia emit documente şi prelungesc termenul durabilităţii minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puţin”, a mai arătat şeful ANPC.

Furnizorii controlaţi au fost: SC Oceanis Seafood Europa SRL – Depozit Popeşti Leordeni şi SC Rompex Distribution SRL – depozit sat Cosoba, comuna Cosoba, judeţul Giurgiu.