3dots.ro

De ce România nu a tratat până acum bolnavii COVID cu anticorpi monoclonali?

De ce România nu a tratat până acum bolnavii COVID cu anticorpi monoclonali?

Medicii din spitalele COVID nu înțeleg de ce tratamentul inovator nu a ajuns în niciun spital din țară, deși aceste medicamente, la care România a oferit pacienți pentru studiile lor clinice, au ajuns în alte state europene. 

Tratamentul a fost folosit în România doar pentru pacienții incluși în studiile clinice, unde i-a fost măsurată eficiența.

Astfel, în iarna trecută, mai multe spitale de boli infecțioase din țară au participat cu pacienți infectați cu coronavirus la două studii.

Unul, cu Regen-COV2, combinația de anticorpi monoclonali casirivimab/imdevimab produs de asocierea Regeneron-Roche. Al doilea studiu s-a axat pe Regdanbimab, produs de compania sud-coreeană Celltrion.

În luna martie, Agenția Europeană a Medicamentului a demarat evaluarea a trei produse de anticorpi monoclonali: Casirivimab/Imdevimab (Regeneron-Roche), Regdanbimab (Celltrion) și Bamlanivimab/Etesevimab (Eli Lilly) și a comunicat recomandări de folosire a acestora în tratamentul COVID.

Tratamentul cu anticorpii monoclonali a fost introdus de Ministerul Sănătății în Protocolul terapeutic al pacienților COVID, actualizat în aprilie 2021 și semnat de fostul ministru Ioana Mihăilă.

Într-un dialog purtat cu cotidianul Libertatea, medicul Cătălin Apostolescu, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.  confirmă că, din experiența dobândită în timpul studiilor clinice, la ora actuală, ”tratamentul cu anticorpi monoclonali este cel mai eficient din toate cele folosite până acum în cazurile de COVID”.

”Nu știu de ce Ministerul Sănătății nu a obținut niciun tratament pe bază de anticorpi monoclonali. Nu l-a plătit? Nu l-a cerut? Habar n-am de ce nu a ajuns în niciun spital din țară?”, își declară surpriza doctorul Apostolescu.

”Am văzut efectul acestui tratament la pacienții cărora le-am administrat anticorpii monoclonali. Dacă îl dai cui trebuie și când trebuie, are rezultate foarte bune. Reduce spitalizarea și previne formele severe ale bolii”, a spus infecționistul Cătălin Apostolescu. Dar medicamentul nu există.

”Nu avem nimic. Nu am primit nimic până acum”, spune și doctorului Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Și această unitate medicală a participat în iarnă la studii clinice cu anticorpi monoclonali.

”Agenția Europeană a recomandat utilizarea acestor medicamente până la autorizarea lor. România putea să le obțină.

Multe țări europene le-au achiziționat și oferit pacienților lor. Asta arată că îți pasă de poporul tău, că lupți pentru a asigura tot ce e mai bun cetățenilor tăi. Ca dovadă, Italia, care le-a oferit acum, în ajutor de urgență, României”, a declarat pentru Libertatea o sursa medicală.

Între timp, în plină criză sanitară cauzată de valul 4, România a fost nevoită să solicite ajutorul Uniunii Europene, iar pe 12 octombrie, a primit din partea Italiei 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali.

Libertatea a solicitat Ministerului Sănătății să comunice dacă e demarată vreo procedură de achiziție a anticorpilor monoclonali. „România, prin Ministerului Sănătății, a comandat 10.000 de doze din medicamentul Regen-Cov (casirivimab + imdevimab)”, a răspuns ministerul.

Ministerul Sănătății a precizat că acesta reprezintă un contract subsecvent la acordul-cadru încheiat în 2020 de Comisia Europeană și Grupul Roche. Instituția condusă de Cseke Attila a adăugat că Guvernul a alocat fondurile necesare pentru achiziția acestui medicament. 

”Contractul subsecvent pentru livrarea acestor doze urmează a fi semnat de către Ministerul Sănătății și Roche România și va include un grafic de livrare agreat de părți (care va avea în vedere parcurgerea tuturor pașilor necesari logistici și a cerințelor legale pentru utilizarea medicamentului în România, plecând de la aprobarea medicamentului de către Agenția Europeană a Medicamentului – EMA, aprobare care este estimată către finalul lunii noiembrie 2021)”, a mai comunicat MS. 

Libertatea a contactat și compania Roche România. Producătorul pharma susține că urmează să fie semnat contractul între Ministerul Sănătății și Roche pentru livrarea acestor anticorpi monoclonali, ”având în vedere și orizontul de timp până la aprobarea acestui tratament de către Agenția Europeană a Medicamentului”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs