Antreprenor: Statul produce 80% din energie. S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear?

Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică este de părere că statul, care deține 80% din producătorii de energie din România, poate stabili o formulă de calcul a preţului energiei prin care să reducă profiturile ”nesimţite” ale acestora.

”Reglementaţi preţul. Este cea mai simplă măsură. Ai posibilitatea să faci acest lucru pentru 6 luni de zile. Care e problema? Au distrus tot. 

S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi“, spune Ştefan Gadola, conform Ziarului Financiar.

De ce a crescut prețul energiei
”Circa 80% dintre centralele electrice din România au ca acţionar majoritar Statul, care se bucură foarte mult de situaţia actuală.

Deşi sunt alte Statului, aceste centrale  sunt descentralizate, astfel fiecare îşi stabileşte preţul – Hidroelectrica are un preţ, centralele pe cărbune au alt preţ şi aşa mai departe. Pe vremea comunismului, toate centralele erau coordonate unitar”, explică Ștefan Gadola, pentru cotidianul Adevărul

Procesul e următorul – producătorii scot energia la licitaţie, energie care e cumpărată de companiile care o revând celorlalţi consumatori.

”Acum vă dau nişte cifre, ca să înţelegeţi ce se întâmplă. Energia produsă pe bază de cărbune este mai scumpă, deci dacă să zic centrala o produce cu 90 de lei/KWh ajunge să o vândă cu 100 KWh. În acest timp, Hidroelectrca, care produce energie cu 50 de lei/ KWh vinde tot cu 100 KWh.

Astfel că piaţă aşa-zisă liberă este în dezavantajul nostru al celor care consumăm. Nu mă refer la mine personal, ci la toată economia, pentru că toată lumea are nevoie de energie, de la consumatorii casnici, la fabrici”, spune Gadola. 

Specialistul spune că ”victima” finală a creşterii preţurilor este, evident, tot cetăţeanul.

”Preţul energiei se reflectă în tot ce se întâmplă în viaţa noastră- de la scobitori, la mâncare, la produse electronice, la haine totul înseamnă energie. Orice fabrică are nevoie energie. Toate astea se resfârgâng asupra noastră”, detaliază Gadola. 

Gadola susţine că rezultatul acestor ”speculaţii” este creşterea profitului acestor producători de energie deţinuţi de stat.

”De ce speculaţii? Aşa cum am spus, apa nu s-a scumpit ca să justifice creşterea preţului practicat de Hidroelectrica. Cărbunele nu s-a scumpit, pentru că-l avem aici, la noi, Combustibilul nuclear nu s-a scumpit”. 

Ce se va întâmpla cu profitul mai mare al acestor porducători? ”După ce se vor dota cu aparatură diverse, probabil vor creşte salariile”, e de părere Gadola.  

Dacă reprezentanţii Guvernului dau vina pe creşterea preţului la energie pe lăcomia revânzătorilor, Gadola este de altă părere. El explică mecanismul prin care se stabileşte preţul final al energiei.

”Companiile cumpără la licitaţie energie de la producători şi peste preţul de cumpărare mai adaugă diferite costuri, printre care şi cel de echilibrare.

Astfel, dacă mâine compania trebuie să vândă cu 2  KWh faţă de cât avea contractat – şi poate opri curentul dacă are solicitări mai mari – trebuie să obţină această cantitate de energie de pe piaţa de ziua următoare, unde se ajunge la preţuri fantastice. Aceste preţuri se reflectă în costul de echilibrare”, detaliază specialistul. 

Astfel, o companie, să zicem, cumpără cu 100 de lei KWh şi vinde cu 110.

”Apoi, vine statul şi-ţi spune: „trebuie să faci compensări”. Ajungă să vinzi cu 50 de lei. Aici apare întrebarea, ”diferenţa de 50 de lei, când ţi-o dă Statul?” Legea nu prevede un termen pentru Stat să plătească această compensare”. Rezultatul? ”Vor fi omorâţi furnizorii mari, care vor avea probleme mari de numerar”, este de părere Gadola. 

Cum poate controla statul prețul energiei
Gadola a explicat p şi cum ar putea reglementa Statul 80% din preţul energiei.

”Statul ar putea stabili o formulă de stabilire a preţului de către producătorii de energie pe care-i deţine. Astfel, mergi la Hidroelectrica şi te uiţi la preţul de producţie peste care mai pui un profit de 15-20% şi ai terminat. Apoi controlezi compania aşa cum trebuie ca să fii sigur că primeşti cifrele corecte. Aşa ajungi să scazi preţul energiei”, explică Gadola. 

Chiar dacă preţul energiei a crescut şi în alte ţări, Gadola susţine că România are o situaţie diferită, având în vedere că Statul produce 80% din energia electrică, deci nu există o dependenţă de alţi furnizori. 

”Se putea să producă mai mult de 80%, dar timp de 20 de ani nu s-a investit nimic în sistemul energetic. Hidrocentralele sunt de pe vreme comuniştilor”, explică omul de afaceri.  

Gadola susţine că şi măsurile de compensare sunt discriminatorii:

”Preţul energiei ne afectează pe toţi, de ce ar trebui compensat doar la anumite persone. Gândiţi-vă la câte firme se vor închide. Ştiu de un caz în care se va închide o fabrică de mobilă, deoarece Ikea nu a dorit să recalculeze preţul în funcţie de noile preţuri energie, gaz, lemn. Ce vor face? Vor produce în Ucraina. Sunt revoltat”. 

Cristina Neagu, în doliu! Tatăl handbalistei a încetat din viață la 68 de ani

Constantin Neagu, tatăl handbalistei Cristina Neagu, a încetat din viață la 68 de ani și a fost înmormântat la Domnești,  cimitirul Ghencea II, în cadrul

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc la PRO TV

După ce-au dat uitării oboseala acumulată la ”Chefi la cuțite”, la Antena 1, cei trei bucătari revin în televiziune, dar în cea din Pache Protopopescu!

Locul de vacanță cu prețuri neschimbate de 10 ani. ”Numai la noi se practică japca!”

Spre disperarea multora dintre hotelierii din țară, mulți români aleg să petreacă vacanțele în străinătate. Această opțiune este motivată de faptul că, așa cum certifică

Mărturisirea unui supraviețuitor de pe Titanic, salvat de la îngheț chiar de femeia pe care o ajutase să urce în barca de salvare

Peste 1.500 de persoane au murit după ce Titanicul s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic pe 14 aprilie 1912, ceea ce a dus

Un restaurant italian le oferă o sticlă de vin gratis clienților care lasă telefoanele la intrare

Un restaurant italian a luat decizia de a-și ajuta clienții să se rupă de tehnologie măcar pentru momentele în care le trec pragul localului, oferindu-le

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: „Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți” – video

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce un avocat le-a încurcat dosarul

Doi britanici au aflat că nu mai formează o familie și că sunt divorțați, după ce angajații unei companii de avocatură a comis o eroare,

Sfatul primit de Micahel Caine de la John Wayne: ”Va urina pe pantofii tăi!” – video

Chiar și Michael Caine a trecut prin perioada în care era doar un tânăr actor care bătea la porțile afirmării și în care prezența sa

A murit Costel Corduneanu. Interlopul a încetat din viață pe masa de operație

A murit Costel Corduneanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope din Iași și liderul clanului Corduneanu. Cunoscut în lumea interlopă, dar și