Într-un interviu pentru PressOne, Ana-Maria Cosma, directoarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Someș-Tisa, afirmă că a fost forțată să admită că ar fi dezvăluit informații referitoare la faptul că superiorii săi au autorizat o acțiune cu consecințe grave pentru mediu, legată de o deversare în râul Someș.
În cele trei ore în care Ana-Maria Cosma spune că a fost umilită și bruscată de șeful ei, numit politic, acesta i-a verificat și telefonul de serviciu și a solicitat să aibă acces și la cel personal.
Deși în timpul acelei întâlniri ea a cerut să vorbească cu un superior de la București, această solicitare i-a fost refuzată.
”Câți oameni umili și umiliți mai vrei să crești, România? Cât timp mai tolerăm comportamentul de moșier? Când o să ne ridicăm și o să ne privim direct în ochi abuzatorul, fie el fizic, verbal, moral, emoțional? Abia atunci puterea lui, născută din frică și concretizată în furie, va scădea”, spune Cosma, care s-a hotărât să vorbească la o lună de la incident.
”Directorul primise un e-mail în care era amenințat că se va face publică o deversare cu impact major asupra mediului. Scria că informația va ajunge în presă. A fost foarte stresat și a chemat mai multe persoane într-o ședință. Ne-a spus că el trebuie să afle neapărat cine a trimis filmarea și fotografia care se regăseau în emailul respectiv”, explică Ana-Maria Cosma circumstanțele în care s-a produs incidentul.
Directorul ABA Someș-Tisa, instituție aflată sub umbrela Consililului Județean Cluj, a acuzat-o pe femeie că a furnizat informațiile compromițătare.
”I-am răspuns că nu e adevărat, dar a continuat să insiste timp de trei ore. A spus că nu pleacă nimeni până nu află vinovatul”, spune Ana-Maria Cosma.
Ana-Maria Cosma povestește că s-a simțit, timp de trei ore, într-un adevărat imperiu al terorii.
”Mi-a luat telefonul de muncă, să vadă ce conversații am avut și cu cine, și să verifice dacă se află filmarea și fotografia respective. Când a văzut că pe telefonul de serviciu nu există ceea ce căuta el, mi-a cerut și telefonul personal. Dar suntem la anchetă sau ce? Pe mine nimeni nu m-a luat așa vreodată, oricât de șef mi-a fost”.
În momentul în care sunt acuzată pe nedrept și, mai mult, sunt constrânsă să spun ceva ce n-am făcut și sunt torturată psihic, în momentul acela pentru mine s-a depășit limita. Unitatea mea nu și-a asumat responsabilitatea pentru deversare respectivă, tocmai pentru că impactul asupra mediului este foarte mare”, spune angajata de la Apele Române.
”Am solicitat să ies din încăpere, să discut cu un superior. Nu am fost lăsată. ”De aici nu iese nimeni, nu vorbiți cu nimeni”, asta mi s-a spus. Pur și simplu m-am simțit blocată, n-am știut ce să fac. M-am simțit amenințată”, spune Ana-Maria Cosma.
”M-au lăsat să plec doar în condițiile lor. Mi-au zis că n-am voie să vorbesc cu nimeni despre chestia asta cu deversarea.
Primul instinct a fost să mă ascund și să nu mai văd niciodată pe nimeni. Trei zile am fost blocată în pat, sub plapumă”, spune Angajata Apelor Române, care menționează că a avut nevoie de consiliere psihologică pentru a trece peste acest eveniment.
Ana-Maria Cosma a depus plângere la poliție și la tribunal și are speranțe că lucrurile nu vor rămâne așa.
”Când m-am dus să depun plângere, cei de la poliție mi-au spus așa: Doamnă, nu v-ați născut în societatea potrivită, că nu așa merg lucrurile, ok?
Ana-Maria Cosma lucrează la Administrația Bazinală Someș-Tisa din iunie 2020: ”După acest incident, Ovidiu Vișan nu a mai dorit să-mi prelungească aceste atribuții. Am rămas în SGA pe postul de geograf, în care am fost încadrată”.
”Cred că ar trebui puși la conducere oameni care măcar cunosc cu ce se ocupă instituția în care urmează să activeze. Măcar să empatizeze, știți? Dacă ai condus Apele Române, păi să ții la asta, să fie o chestiune de prestigiu personal. Eu țin la lucrul ăsta”, a concluzionat femeia.
Potrivit PressOne, Ovidiu Vișan, a fost numit politic de PNL Cluj în august 2020. Acesta e și consilier local și activează în partid din 2003. CV-ul său lipsește de pe site-ul instituției, dar ce se știe e că a mai lucrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, ca inspector șef adjunct în compartimentul de securitate și sănătate în muncă, și că deține o firmă prin care comercializa sucuri naturale.
Ovidiu Vișan a negat, pentru PressOne, acuzațiile colegei sale declarând că scandalul îi afectează ”imaginea și familia”.
”Eu nu sunt un agresor. În niciun moment nu s-a încercat a se mușamaliza ceva, situația ne arată că avem de-a face cu un posibil furt de identitate”, a spus Vișan.
Vișan susține că adresa de pe care s-a trimis mesajul care a declanșat tot scandalul era făcută pe numele unei colege detașate la Galați, dar aceasta din urmă ar fi negat că i-ar aparține. În ședința din decembrie, el a vizat încercarea de a lămuri ”o situație care ar fi vulnerabilizat instituția pe care o conduce”.