Ministrul de Interne din Austria anunță că se opune intrării în Schengen a României, Bulgariei și Croației

Austria se va opune extinderii spațiului Schengen, a anunțat vineri ministrul de interne Gerhard Karner, citat de Kurier.

”Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a spus Karner.

”Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins. Austria face acest lucru pentru că este în joc și securitatea oamenilor din această țară”, a adăugat oficialul austriac.

Reținerea ministrului austriac provine din numărul crescut al refugiaților care se revarsă în Europa Centrală venind pe rutele din Balcani.

Potritivit ministerului de Interne austriac, în acest an autoritățile au reținut mai mult de 90.000 de refugiați, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE.

Până în prezent, doar guvernul olandez s-a arătat reticent față de primirea României și Bulgariei în Schengen. E pentru prima oară când un oficial guvernamental austriac iese public pentru a anunța opoziția țării sale.

Este de notat faptul că ministrul de Interne Lucian Bode îi mulțumea în luna ianuarie lui Gerhard Karner pentru susținerea în procesul de aderare la Schengen, potrivit unui comunicat oficial.

”Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene.

Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi.

România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi”, scria Lucian Bode pe blogul său.

Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.