CE leagă finanțarea autostrăzii Pitești-Sibiu de protejarea unei specii de gândac, morimus funereus

12 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor, a  publicat pe pagina sa de Facebook textul observațiilor trimise de către Comisia Europeană guvernului de la București în care anunță suspendarea finanțării autostrăzii București-Sibiu până la momentul în care vor fi remediate o serie de probleme de mediu.

CE leagă finanțarea autostrăzii Pitești-Sibiu de protejarea unei specii de gândac, morimus funereus

Din textul respectiv rezultă faptul că CE consideră că nu s-au luat suficiente măsuri de conservare a celor 11 situri Natura 2000, pe care le intersectează traseul autostrăzii Sibiu-Pitesti.

De exemplu, experții Comisiei Europene susțin că în zona Cozia autostrada urmează să producă un impact asupra speciei de insecte croitorul cenusiu – morimus funereus, considerată vulnerabilă.

Comisia mai notează și că autostrada și deja existentul DN7 vor parcurge în paralel Valea Oltului pe o lungime considerabilă, ceea ce va conduce la formarea unei bariere duble pentru speciile protejate.

”Se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată! În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă. Repet Sibiu-Pitești are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!”, a scris Răzvan Cuc pe Facebook.

Acesta a afirmat că Acordul de Mediu a fost obținut din 2018, iar atunci consultantul UE JASPERS nu a observații..

”Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!”, a mai scris Cuc.