ÎCCJ: Avocatul Robert Roşu va fi eliberat. Condamnarea din dosarul Ferma Băneasa, anulată de instanţă

23 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Citeste mai mult: adev.ro/r30u9u Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie declarat de avocatul Robert Roșu în dosarul Ferma Baneasa, astăzi, 23 noiembrie 2021.

ÎCCJ: Avocatul Robert Roşu va fi eliberat. Condamnarea din dosarul Ferma Băneasa, anulată de instanţă

Astfel, ÎCCJ l-a achitat pe Robert Roșu pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și 2 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi, respectiv, a infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1, art. 309 Cod penal și art. 132 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal, și a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia.

De asemenea, ÎCCJ a:
– înlăturat dispoziţia privind obligarea lui Robert Roşu la plata sumei de 17.829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile;

– ridicat măsurile asigurătorii instituite faţă de Robert Roşu, prin ordonanţele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 şi 25.03.2016, până la concurența sumei de 17.829,73 euro;

– înlăturat dispoziţia privind obligarea lui Robert Rosu la plata cheltuielilor judiciare către stat.

_____________

Robert Roşu a primit pe 17 decembrie 2020 o pedeapsă în apel de 5 ani de închisoare, la fond fiind achitat de judecătorii Curţii de Apel Braşov.

Condamnarea lui Robert Roşu a generat proteste în rândul avocaţilor, care spun că acesta a ajuns după gratii doar pentru că şi-a făcut meseria.

Procurorii DNA l-au acuzat pe avocatul Robert Roşu de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiuni de corupţie. 

”Avocatul Robert Roşu a încălcat legea, nu şi-a exercitat profesia de apărător, atunci când s-a implicat în retrocedarea Fermei Băneasa la solicitarea lui Paul Philippe Al României,au susşinut judecătorii în motivarea sentinţei din dosarul ”Ferma Băneasa””, argumentau procurorii DNA. 

Înalta Curte a redactat motivarea deciziei prin care avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

”Inculpatul Roşu Robert Mihăiţă a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor.

În calitatea pe care o avea, inculpatul Roşu Robert Mihăiţă ştia care sunt punctele nevralgice ale afacerii din punct de vedere juridic, aspecte care sunt probate de raportul de due diligence întocmit mai înainte de încheierea contractului”, se arăta în motivarea deciziei obţinută de G4Media.ro.
 
Mai multe aspecte făceau problematică revendicarea imobiliară în 2006, atunci când avocatul Robert Roşu s-a implicat în acest demers.

Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA) i-a luat apărarea avocatului Robert Roşu şi a susţinut că acesta nu a făcut altceva decât să îşi practice meseria.


CLICK - Follow us on Google News