3dots.ro

Italia. O moștenire fabuloasă primită de o badantă moldoveancă, contestată în instanță de rudele bătrânului pe care l-a îngrijit

Italia. O moștenire fabuloasă primită de o badantă moldoveancă, contestată în instanță de rudele bătrânului pe care l-a îngrijit

O badantă din  Moldova este acuzată că l-a determinat pe bătrânul de 94 de ani  pe care îl îngrijea să o numească, într-un nou testament, drept singura moștenitoare a averii sale, scrie Gazzetta di Reggio.

În testament, bătrânul îi lăsa toată averea îngrijitoarei sale – 300.000 de euro și o casă în centrul orașului Fererra, demoștenindu-și practic familia

Documentul a fost scris cu o lună înainte de moartea sa, într-o italiană pe care rudele bătrânului o consideră foarte stângace, ceea ce este ciudat, pentru că omul fusese profesor de italiană.

În timpul anchetei preliminare, o probă grafologică a certificat faptul că testamentul, datat 10 februarie 2021, a fost semnat de către bărbat, care avea 94 de ani la momentul respectiv.

Deși prin această probă ipoteza unui fals a fost exclusă, modalitatea și toate circumstanțele în care bărbatul a semnat testamentul l-au determinat pe judecător să trimită cazul în instanță.

În primul rând, limbajul folosit în testament a ridicat semne de întrebare. În testamentul său, bărbatul scrie că vrea să lase totul celei care îl îngrijește. Dar exprimarea nu pare a fi cea a unui om de cultură, așa cum era el, aflat la apogeul facultăților sale mintale.

”Am hotărât, ,după moartea mea, ,să îi las celui care mă îngrijește, moștenirea, apartamentul. De asemenea, banii rămași în bancă, pentru că rudele mele nu au făcut nimic pentru mine. (Nu trebuie să ceară nimic)”, citează din document cotidianul italian.

Apoi, au existat și alte circumstanțe semnalate de rudele bătrânului. În ultimul an de viață al bărbatului, izolarea la care a fost supus de îngrijitoare a fost aproape completă.

Nu mai puteau comunica cu el, nu-l mai puteau suna la telefon sau vizita. Nu le răspundea niciodată. La un moment dat chiar au chemat poliția pentru că bărbatul nu răspundea la interfon. Polițiștii au constatat că bătrânul se afla acasă cu îngrijitoarea.

În timpul anchetei , un prieten din copilărie al bărbatului a declarat că nu a mai putut să ia legătura cu el pentru că telefonul era mereu inaccesibil și că a aflat de moartea sa doar din ziar.

Un alt moment care ridică semne de întrebare asupra succesiunii este cel al decesului bărbatului. În acel moment, îngrijitoarea sa nu a informat rudele, ci a mers direct la carabinieri, luând cu ea testamentul în care era declarată unică moștenitoare a averii bărbatului.

Acuzarea afirmă că, deși a fost eliminată ipoteza ca testamentul să fie unul fals, prin comportamentul său îngrijitoarea a creat o situație vulnerabilă bătrânului pe care îș îngrijea.

Prin izolarea totală pe care a creat-o în jurul bărbatului de 94 de ani, într-un moment în care exista o teamă indusă de măsurile impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, îngrijitoarea a reușit să-l convingă să redacteze un nou testament (o mai făcuse deja de două ori, în 2008 și 2012), nepoliticos, plin de greșeli gramaticale și în care îi lasa totul ei – singura persoană care se ocupase de el.

Pe 13 iulie, judecătoarea Alessandra Martinelli va audia primii martori.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs