Un băiețel și-a pierdut viața în spital, în timp ce defibrilatorul era cărat pe braţe de asistente de la parter la etajul cinci

29 Noi 2019 | scris de Monica Pavelescu

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi anchetează cazul în care un băiețel în vârstă de şapte ani din Paşcani şi-a dat ultima suflare chiar în faţa medicilor care încercau să-l resusciteze utilizând manevre clasice, pentru că defibrilatorul spitalului se găsea cinci etaje mai jos.

Un băiețel și-a pierdut viața în spital, în timp ce defibrilatorul era cărat pe braţe de asistente de la parter la etajul cinci
Ianis Iulian Mahu avea 7 ani şi era elev în clasa pregătitoare

Tragica întâmplare s-a început la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când pe corpul băiatului au erupt 2-3 bube. Duminică, 24 noiembrie, la o zi de la apariţia erupţiei pe corp, bubiţele au început să se înmulţească, un motiv suficient pentru ca părinţii să-l ducă la consult, la medicul de familie. Doctorul a pus diagnosticul: varicelă, iar băiatul a fost tratat cu Nurofen şi Paracetamol. 

În următoarele doua zile, cu administrarea tratamentului, starea generală de sănătate a micuțului s-a îmbunătățit, doar că, potrivit părinţilor, băiatul a început să se învineţească, în zona buzelor mai întâi, apoi pe toată fața.

Panicați, părinţii au sunat la 112, cerând ajutor medical de urgență. Deşi în discuţia purtată la 112 părinţii au explicat că băiatul se găsește într-o stare gravă, dispeceratul a decis că nu vorba de un caz de urgenţă, trimițând o ambulanţă din Paşcani, nu din Iaşi.

Ambulanța a avut de parcurs doar un kilometru, dar a ajuns în 17 minute.

”Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistra­rea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, a declarat pentru Ziarul de Iași, Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului.

La Spitalul Municipal Paşcani, băiatul a putut vorbi câteva minute cu medicii, i s-a administrat o perfuzie şi o pastilă. Însă, după zece minute, Ianis şi-a pierdut conștiența.

Medicii l-au resuscitat apelând la manevre clasice, deoarece defibrilatorul se afla la parter, iar băiatul fusese internat într-un salon aflat la etajul cinci al spitalului.

”L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul cinci. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. L-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui“, a mai spus Adria Popoaia, pentru Ziarul de Iaşi. 

De cazul lui Ianis Iulian Mahu s-a ocupat Vasile Vasiliu, medic primar în cadrul secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Paşcani. După ce băiatul şi-a pierdut cunoştinţa şi au început manevrele clasice de resuscitare, medicul a cerut ajutorul şi altor cadre medicale - patru medici s-au chinuit, în zadar, aproape două ore să-l readucă la viață. Decesul băiatului a fost declarat în seara zilei de joi, 28 noiembrie. 

Medicii de la Spitalul Municipal Paşcani au pus, la momentul în care a ajuns băiatul în spital, diagnosticul de meningococemie - un microb prezent în sânge care a dus la inundarea plămânilor.

Cazul a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, acolo unde s-au făcut analize, iar, potrivit acestora, nu este vorba despre meningococemie. 

”Noi am recoltat probe în momentul în care s-a făcut şi necropsia de la Institutul de Medicină Legală. Problemele sunt analizate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva” din Iaşi.

În momentul de faţă, din rezultatele pe care le avem, putem spune că nu este o meningococemie. Deocamdată, la examenul pe lamă, au fost depistaţi bacili gram-pozitivi - stafilococ, streptococ...vom vedea. Analizele au trecut în etapa a doua, aceea de identificare prin cultură. Noi suspicionăm un şoc toxico-septic, dar mâine vom avea rezultatele finale”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

De asemenea, DSP Iaşi a trimis o echipă de epidemiologie la Liceul ”Nicolae Iorga” din Paşcani, acolo unde Ianis era elev în clasa pregătitoare. Se pare că există o alertă de varicelă, iar părinţii refuză să-şi mai lase copii la şcoală. Conducerea liceului a dispus, la sugestiile DSP Iaşi, ca în fiecare dimineaţă să se facă dezinfecţia clasei.

Decesul lui Ianis este un alt caz care atrage atenţia asupra sistemului medical românesc, începând de la modul în care se răspunde la apelul de urgență, la 112, și continuând cu modul absolut ilogic în care o urgență medicală este internată într-un salon aflat la etajele superioare ale spitalului, unde nu există aparatură de intervenție specifică..

Părinţii băiatului spun că vor merge până la capăt pentru a se face dreptate. ”Noi, din păcate, nu mai rezolvăm nimic, copilul nu se mai întoarce, dar să nu mai păţească cineva la fel din cauza incompetenţei nenorociţilor din sistemul medical din România“, a spus Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al lui Ianis. 

Reprezentanţii Spitalului Municipal Paşcani nu au oferit până în acest moment o declaraţie oficială referitoare la acest subiect. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale a intrat în concediu de odihnă, la doar o zi de la decesul băiatului. 


CLICK - Follow us on Google News