Bărbat decedat în urma intoxicației cu toxină botulinică, după ce mâncase pește preparat acasă. Medic: Nu există remediu în România

Un bărbat în vârstă de 58 ani a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina, după ce a fost diagnostica cu intoxicație cu toxină botulinică, după ce mâncase pește gătit acasă. 

Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina în 15 sepetmbrie 2022 acuzând o respirație greoaie și tuse. 

El a fost internat în secția ORL, ulterior fiind consultat medici din mai multe specialități.

Starea s-a degratat treptat pe parcursul internării, de la o zi la alta, el încetând din viață în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă.

”Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

La DSP Olt se așteaptă și rezultatul altor probe recoltate, ancheta nefiind finalizată.

Suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu a fost luată în calcul de la internare, dar, pe măsură ce starea sa de sănătate s-a degradat de la o zi la alta, medicii spitalului au evidențiat mai multe ipoteze.

În cele din urmă, după discuțiile avute cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește preparat acasă, dar din care, ar fi spus rudele, au mâncat mai multe persoane, s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

Pacientului i-au recoltat probe, dar rezultatele au fost disponibile, din nefericire, după ce ce acesta murise în secția Terapie Intensivă.

”Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza.

A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta.

S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii.

Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la dimiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă.

Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru Adevărul.

Familia pacientului a făcut plângere în urma decesului bărbatului. De asemenea, Serviciul de Medicină Legală a fost sesizat, așa cum, de altfel, se întâmplă în toate cazurile de intoxicație cu toxină botulinică, a mai precizat reprezentantul spitalului. 

Ce este botulismul. Produce paralizie musculară
Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, toxina botulinică. Efectul produs este acela de paralizie musculară.

Neurotoxina este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) și afectează atât omul, cât și numeroase specii de animale.

Există trei tipuri de botulism și toate reprezintă urgențe medicale, având potențial letal. Botulismul alimentar se produce prin ingestia alimentelor contaminate, la adulţi simptomele debutând de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate.

Cel mai frecvent, cauzele producerii acestei infecții sunt conservele alimentare, preponderent cele preparate în casă, insuficient sterilizate sau spălate, dar și carnea afumată preparată în casă, mezeluri, pește. Conservele contaminate pot avea capacul bombat, însă adesea alimentele arată perfect normal.

Prepararea la temperaturi de peste 70 grade Celsius reprezintă cea mai sigură metodă de a preveni acest tip de toxiinfecție alimentară extrem de gravă.