A murit Benone Sinulescu. Dumnezeu să-l odihnească

18 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Interpretul de muzică populară Benone Sinulescu a murit joi, la vârsta de 84 de ani.

A murit Benone Sinulescu. Dumnezeu să-l odihnească

El era internat de duminică, din cauza unei pneumonii care s-a agravat pe fondul unor alte probleme de sănătate.

____________

S-a născut cu cântecul pe buze şi a îndrăgit folclorul de mic, fascinat de doinele interpretate de rapsozii Siriului natal. 

De când cântă? De când se ştie. "Cântam, probabil, chiar din burta mamei!", exclamă zâmbind Benone Sinulescu.

Până să urce pe o scenă reală, micuţul Beni ţinea concerte în copaci. "Aveam obiceiul să mă urc prin copacii cei mai înalţi şi de acolo cântam cât puteam de tare şi toată lumea zicea: «Ăsta e băiatul lui Luca!».

Tatăl meu cânta la biserică. Era un foarte bun tenor. Probabil că pe el l-am moştenit eu! Cânta minunat, mai frumos decât mine. Mama nu cânta, dar era extrem de muzicală, era deschisă la toate genurile muzicale", povesteşte Benone Sinulescu.

În copilărie, Benone era fascinat de modul în care ajungea muzica să-i "gâdile" frumos urechea, pe calea undelor.

"Îmi plăcea foarte mult să ascult muzică la radio şi îmi confecţionam singur radiouri cu galenă, cu condensator, cu un firicel de sârmă cu care căutam postul pe o piatră, pirită.

Cu un astfel de aparat am reuşit să îndrăgesc atât de tare folclorul, ascultându-i pe monştrii sacri ai cântecului popular românesc precum: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Ion Luican. Ascultam şi muzică uşoară, dar îmi plăcea foarte mult şi muzica clasică, muzica de operă."

A urcat pe o scenă reală înainte să meargă la şcoala primară. Îndrăgostit de cântecul popular, a început să cânte la staţia de amplificare din Buzău în primul an de liceu.

"Eram cunoscut, cântam la staţia de amplificare a oraşului, fiindcă toată lumea, pe timpurile alea, avea difuzoare în casă. La debut am interpretat «De la moară pân’ la gară», piesa Ioanei Radu", îşi aminteşte Benone Sinulescu despre vremea în care făcea primii paşi în carieră.

"După această perioadă mi-a intrat în cap că eu trebuie să cânt. Am venit la Şcoala Specială de Muzică nr. 1 din Bucureşti, cum era atunci, unde am studiat canto clasic, muzică populară, amestecat. Eram elevul doamnei Elisabeta Moldoveanu, iar la clasă, la noi, a venit în vizită o delegaţie străină să ne viziteze, să audă cum cântăm noi, cum e la noi, în România.

Cu acea delegaţie venise redactorul-şef de la secţia de folclor de la «Radio România», domnul Paul Marinescu. M-a recomandat doamna profesoară Elisabeta Moldoveanu: «Tânărul cel blond», că eram blond, aveam şi eu păr!!!, «ştie nişte cântece populare foarte frumoase, nemaiauzite, necântate, interpretate într-un stil personal».

Paul Marinescu a avut o mână foarte bună. M-a invitat la Radio şi într-o săptămână am făcut primele trei-patru înregistrări. Aveam 17-18 ani atunci. La nici un an de la primele înregistrări eram deja cunoscut", îşi aminteşte îndrăgitul artist.

"La un moment dat a fost interzis cântecul «Străina mamii, străină», din pricina cuvântului «străină». La câtva timp a fost retrasă şi melodia «La Lenuţa sub cerdac», din cauza numelui. 

Am şi o întâmplare legată de această decizie. De câteva luni se pregătea un spectacol de Revelion. Eram cu Tudor Vornicu şi cu Florentina Satmari, care la un moment dat îmi spune: «Beno, nu mai poţi să cânţi La Lenuţa sub cerdac». Am înregistrat-o în studio şi am numit-o «La mândruţa sub cerdac»"

Jurnalul Național  28 martie 2008

________________

Născut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a început să cânte încă din adolescenţă.

De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania.

A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde.

În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

El i-a conferit pe 7 februarie 2004 şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.


CLICK - Follow us on Google News